Mégsem az Airbus fekete dobozát találták meg

Vágólapra másolva!
Mégsem a június elsején lezuhant Air France-gép fekete dobozának jeleit észlelték francia hadihajók egy névtelenséget kérő francia illetékes szerint. Pár órával korábban a Le Monde című francia napilap számolt be arról, hogy az óceánba zuhant gép berendezését találhatták meg. Még nyolc napig küldi a jeleket a fekete doboz, ezért sietnek a kutatással.
Vágólapra másolva!

Nem az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép fekete dobozainak jeleit észlelték - közölte kedden a francia közlekedési miniszter egyik munkatársa, miután pár órával korábban a Le Monde című francia napilap honlapján megjelent, hogy a hadihajók a fekete dobozból érkező gyenge jeleket észlelték. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta: a francia haditengerészet hajói valóban észleltek hangokat, de ezek nem a keresett adatrögzítő dobozokból származnak.

A Le Monde azt írta, hogy miután a francia haditengerészet hajói észlelték a fekete dobozokból érkező gyenge jeleket, egy mini tengeralattjárót küldtek a felkutatására. A francia légitársaság szóvivője nem erősítette meg a lap értesülését.

A kutatást nehezíti, hogy a dobozok körülbelül 5000 méter mélységben lehetnek. Megtalálásukkal azonban sietni kell, mivel még legfeljebb nyolc napig képesek önállóan jeleket adni. A feketedoboz adatai magyarázatot adhatnának arra, hogy mi okozta június elsején az Airbus 330-as típusú gép 228 halálos áldozattal járó katasztrófáját. Eddig egyetlen hivatalos magyarázatot sem közöltek az okokról.

A francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata június 1-jén tűnt el az óceán felett, fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral.