Utakat zártak le Ausztriában az ítéletidő miatt

Vágólapra másolva!
Tízezer katonát helyeztek riadókészültségbe Ausztriában a két napja tartó, özönvízszerű esőzések miatt. Körülbelül ötven út járhatatlanná vált, a Krems és a Traun folyók kiléptek medrükből. Valószínűleg halálos áldozata is van az ítéletidőnek.
Vágólapra másolva!

Körülbelül félszáz utat lezártak Ausztria északi részén a több mint 48 órája tartó esőzések miatt. Nem lehet közlekedni többek között a salzkammerguti (B145 jelű) úton és a B3-as jelzésű Duna-úton Mauthausen és Steyregg között. Az osztrák autóklub szerint főleg Alsó- és Felső-Ausztriát sújtja az ítéletidő.

Az osztrák hadsereg tízezer katonáját riadókészültségbe helyezték. Tartani lehet tőle, hogy halálos áldozata is van a szűnni nem akaró esőzésnek: a rendőrség közölte, hogy Graz közelében a megáradt Mura folyóba csúszott egy terepjáró, és egyelőre sem az autót, sem utasait nem találják.

Felső-Ausztriában a Krems és a Traun folyók kiléptek medrükből. Itt összesen csaknem 2500 tűzoltó volt szolgálatban. Kiszivattyúzták a vizet az elárasztott pincékből, homokzsákokat töltöttek meg, és más védelmi intézkedésekben segítettek.

A meteorológia kimutatása szerint több mint egytucatnyi körzetben 100 milliméteris több csapadék zúdult le egy négyzetméternyi területre az elmúlt 48 órában. Sankt Pöltenben négyzetméterenként 164 milliméter, Gmundenben 149 milliméter eső esett. A listavezető egy alsó-ausztriai település, a Scheibbs körzetbeli Lunz am See, ahol 207 milliméter mértek.

A szerda esti adatok szerint országszerte tízezer tűzoltót és háromezer rendőrt vetettek be az árvíz elleni védekezésben. A Magyarországgal szomszédos Burgenlandban sok ház pincéjét elárasztotta a víz, leginkább a tartomány déli részén. Az előrejelzések szerint legkorábban csütörtökön hagyhat alább az eső.

Forrás: Független Hírügynökség
Utakat öntött el a víz

A délután folyamán az ország keleti részén, Stájerországban romlott a helyzet. Ebben a tartományban Feldbach környékén volt a legtöbb dolguk a tűzoltóknak: egy óra leforgása alatt számos, a Rábába beletorkolló patak kilépett a medréből.

Több településen elárasztotta a víz az utcákat, néhány falut el is vágott a külvilágtól. Stangban egy férfit az autójával együtt elsodort a víz, a tűzoltók siettek a segítségére. Egy vízügyi szakember szerint átlagosan minden negyven évben egyszer emelkedik olyan magasra a vízállás a Rába ausztriai szakaszán, mint amekkorát szerdán mértek.

A Rába áradása miatt Magyarországon is harmadfokú árvízvédelmi készültséget vezettek be, a nagy esők miatt Nyugat-Magyarországon is rengeteg folyó áradt meg nagyon hirtelen. A magyar helyzetről bővebben itt olvashat.