Kihagyta Ahmadinezsad partiját az iráni képviselők egyharmada

2009.06.25. 13:04

Nem ment el Máhmúd Ahmadinezsad vitatott körülmények között újraválasztott iráni elnök győzelmi partijára több mint száz meghívott képviselő. Eközben az elnök legfőbb riválisa szerint a hatóságok letartóztattak 70 olyan akadémikust, akik találkoztak vele. Teheránban legutóbb szerda este próbáltak tüntetést szervezni, ám a hatóságok hamar feloszlatták.

Több mint száz iráni parlamenti képviselő nem ment el Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök szerda esti választási győzelmi partijára - jelentette a BBC.

Az ünnepségre mind a 290 képviselőt meghívták, ám csak 185-en mentek el. A maradék 105 távolmaradással tüntetett. 50 reformista képviselőre eleve nem számítottak, de az, hogy végül ilyen sokan távol maradtak, azt jelzi, hogy egyre mélyül az iráni vezetésben húzódó, a vitatott elnökválasztással, illetve az azt követő tüntetésekkel kapcsolatos ellentét.

Csütörtökön az iráni elnök figyelmeztette az USA-t, hogy ne avatkozzon be Irán belügyeibe. Barack Obama kedden ítélte el a tüntetők elleni igazságtalan erőszakot.

Eközben Mir Hoszein al-Múszavi, Ahmadinezsad legfőbb riválisa az elnökválasztáson, azt közölte honlapján, hogy a hatóságok 70 akadémikust vettek őrizetbe, akik előzőleg találkoztak vele. Múszavi és hívei vitatják a választási eredmény hitelességét, és azt állítják, hogy a hatóságok elcsalták az eredményt.

Az elégedetlenek tüntetéseket szerveztek, amelyeket egyre kíméletlenebbül vertek szét a hatóságok. A becslések szerint a június 12-i választás óta több száz tüntetőt és ellenzékit vettek őrizetbe, 17-en meghaltak az utcai összecsapásokban. Legutóbb szerda este próbáltak tüntetést szervezni a tilalom ellenére, a tömeget könnygázzal, gumibotokkal és levegőbe leadott lövésekkel oszlatták fel. (Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK