Visszatértek a robbantók Irak utcáira

Vágólapra másolva!
Sorban rázzák meg véres merényletek az iraki fővárost, alig egy héttel az előtt, hogy a tervek szerint kivonják az amerikai harcoló erőket a településekről. A héten száznál is többen vesztették életüket pokolgépes támadásokban.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 13 ember vesztette életét pénteken Bagdadban, a héten kezdődött támadássorozat legutóbbi merényletében. Szerdán 70-en haltak meg egy robbantásban, majd csütörtök estig további 8 merénylet következett a fővárosban, egy pedig az északi Moszulban, ahol legalább egy iraki katona meghalt, és 15-en megsebesültek - jelentette a CNN rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az erőszakhullám alig egy héttel az Irakban szolgáló amerikai harcoló csapatok kivonása előtt erősödött fel ennyire. A megegyezés szerint az Irakban állomásozó 133 ezer amerikai katona átadja a városok és falvak felügyeletét az iraki fegyveres erőknek, és júliustól csak kiképző, illetve tanácsadó feladatokat látnak el. 2011-re az összes amerikai katona elhagyja Irakot. A támadások felerősödése nem veszélyezteti a csapatkivonásokat, biztonsági problémákkal nem félemlíthetnek meg minket - mondta Nouri Maliki iraki miniszterelnök a BBC-nek.

Bagdadban csütörtökön legalább öten meghaltak, amikor egy síita területen fekvő buszállomáson robbant egy parkoló autóba rejtett pokolgép. Egy másik buszállomás közelében robbanó bomba további két embert ölt meg, és 28-at sebesített meg.

Hétfőn legalább 22-en meghaltak, és sokan megsebesültek egy öt robbantásból álló támadássorozatban Bagdad északi részén. Korábban egy kormányzati épületet ért támadás, amiben 7-en meghaltak, 13-an megsebesültek, és megrongálódott az épületet védő katonai jármű is. Meghalt 3 iskolás, amikor egy tanulókat szállító kisbusz mellett robbant pokolgép.

Szerdán helyi idő szerint fél nyolckor egy kirkuki piacon bekövetkezett detonációban 70 ember vesztette életét. Több mint 130-an sérültek meg, ez volt az év legvéresebb merénylete - írja az iraki rendőrség jelentésére hivatkozva a BBC. Szemtanúk beszámolója szerint a hatalmas robbanásnak akkora ereje volt, hogy autókat repített a levegőbe. A biztonsági erők először nem engedték a katasztrófa közelébe a járókelőket, hogy helyet biztosítsanak a mentőknek, de aztán a helyzet súlyosságának felmérése után a civil járókelők is próbáltak segíteni a sebesülteken - nyilatkozta egy szemtanú a Reutersnek.