Százezrek várták Michael Jackson visszatérését

2009.06.26. 6:13

750 ezer ember bízott a csütörtökön elhunyt Michael Jackson visszatérésében, ennyi jegyet adtak el előre az amerikai popsztár júliustól tervezett londoni koncertsorozatára. Korábban az énekes is kétségbe vonta, hogy végig tudná-e csinálni az 50 showból álló sorozatot, csütörtökön azonban kiderült, hogy már a koncertek elkezdése sem adatott meg neki.

"Találkozunk júliusban" - ezekkel a szavakkal jelentette be Michael Jackson még tavasszal a londoni O2 arénában összegyűlt több ezer ünneplő hívének, hogy a nyáron számíthatnak rá. Háromnegyed millióan várták volna.

Az 50 éves, tizenháromszoros Grammy-díjas énekes világsztár, akinek halálát európai idő szerint péntek hajnalban jelentették be, a délkelet-londoni Greenwich közelében lévő, 20 ezer fős befogadóképességű rendezvénycsarnokban tervezte a nagy visszatérést, több mint egy évtizedes turnészünet után. A szervezők először tíz koncertet hirdettek meg, a rajongók minden várakozást felülmúló rohama láttán azonban egymás után hosszabbítgatták szeptemberig, majd 2010 februárjának elejéig, aztán február végéig az előadássorozatot, amely végül már ötven fellépésből állt volna.

Sokan már ekkor megkérdőjelezték, hogy a sztár, akinek különböző egészségügyi problémáiról - köztük állítólagos bőrrákjáról - folyamatosan jelentek meg értesülések a londoni bulvársajtóban, bírja-e majd ezt a hatalmas koncertfolyamot. A kétkedőket látszott igazolni a szervezők május végi hivatalos bejelentése arról, hogy a koncertsorozat "puszta méretei miatt" a júliusra tervezett első négy fellépés dátuma későbbre tolódik. A "később" a négy show közül három esetében jövő márciust jelentett
volna.

A producer cég a kezdés halasztását azzal indokolta, hogy több "felvezető időre" van szükség a színpad elkészítéséhez, a "masszív videoelemek" tartalmának programozásához, valamint a teljes produkció összeállításához és a próbákhoz. Londoni értesülések szerint azonban "Jacko" maga sem bízott abban, hogy a maratoni sorozatot végig tudja csinálni.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - június eleji beszámolója szerint Jackson dühös volt a szervezőkre a folyamatos hosszabbítgatások miatt. Rajongóinak Los Angelesben állítólag azt mondta: az egyik nap annak tudatában tért nyugovóra, hogy tíz előadás lesz, és másnap arra ébredt, hogy már ötven fellépés van lekötve. - Nem tudom, hogyan csinálok végig ötven show-t ... tényleg mérges vagyok - idézte az énekest a brit lap.

Rajongói azonban töretlenül bíztak benne: a koncertekre már márciusban mind a 750 ezer jegy elfogyott. Ez lett volna minden idők legnagyobb nézőközönsége egyetlen városban és egyazon művész esetében.

A példátlan érdeklődés nem volt véletlen: Jackson a visszatérést bejelentő tavaszi londoni tájékoztatóján egyenes utalást tett arra, hogy ez lesz egyben utolsó nagy-britanniai fellépése. Erre utalt a koncertsorozat címe is: "This is it", vagyis "Ennyi".

KAPCSOLÓDÓ CIKK