Tüntetők támadtak Irán svédországi követségére

2009.06.26. 21:52

Erőszakba torkollt egy tüntetés Irán svédországi nagykövetségénél. Az iráni választás eredménye miatt tiltakozó demonstrálók köveket dobáltak, majd behatoltak a képviselet épületébe. Végül a rendőröknek kellet közbelépniük.

Tüntetők megtámadták péntek délután Irán svédországi nagykövetségét - jelentette a svéd STV televízió. A riport szerint mintegy 150 ember - többen álarcban - gyűlt össze a képviselet épületénél Stockholm Lidingö nevű elővárosában, hogy tiltakozzanak az iráni rendszer ellen, amelyet terroristának neveztek. Azért tiltakoztak, mert szerintük a nemrég megrendezett iráni elnökválasztás eredményeit meghamisították, és azt követelték, hogy zárják be a nagykövetséget. (Az iráni választásról szóló összes cikkünket megtalálja itt.)

A tüntetés nyugodtan kezdődött, de hirtelen egy csoport elkezdett köveket dobálni, majd ledöntötte a kerítést, és szemtanúk szerint mintegy 30-50-en behatoltak a képviselet területére. Néhányan a betört ablakokon bemásztak a villa belsejébe is. A személyzet egyik tagja könnyebben megsérült a dulakodásban, azt egyelőre nem tudni, hogy diplomata-e.

A kivezényelt félszáz rendőr eltávolította az épületből a tüntetőket, egyvalakit letartóztattak. A megmozdulás szervezői azt mondták, hogy az ő embereik közül is megsérültek néhányan a nagykövetség biztonsági őreivel való összecsapásban. Sötétedéskor is még mintegy száz, jórészt iráni származású tüntető tartott ki az épületnél, ahol már korábban is voltak tüntetések, de eddig mindig békések maradtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK