Elfogadta a washingtoni kongresszus a klímavédelmi törvényt

Vágólapra másolva!
Elképesztően szoros szavazást követően rábólintott az amerikai törvényhozás alsóháza az új klímavédelmi törvényre. Ez Barack Obama amerikai elnök sikerének is betudható, hiszen ő szorgalmazta a legjobban, hogy csökkentse az Egyesült Államok a káros gázok kibocsátását. A törvény életbe lépéséhez viszont még a szenárusnak is igennel kell szavaznia a tervezetre.
Vágólapra másolva!

Washingtonban Barack Obama győzelmének könyvelik el azt, hogy az amerikai törvényhozás pénteken elfogadta a gázkibocsátást korlátozó törvényt. A tervezet értelmében 2020-ig a globális felmelegedést elősegítő gázok kibocsátását 17 százalékkal kell csökkenteni a 2005-ös szinthez képest.

A globális felmelegedés elleni harc a januárban beiktatott amerikai elnök szívügye, és választási kampányának is egyik kulcseleme volt. Még a pénteki szavazás előtti órákban is győzködte a honatyákat, hogy az 1200 oldalas, gázkibocsátást korlátozó törvénytervezetre adják a voksukat.

Végül 219-212 arányban fogadták el a törvénytervezetet, vagyis Obama számára nagyon is szoros küzdelemben dőlt el a verseny, legalábbis egyelőre az alsóházban, mert a dokumentumról az ősszel még a szenátus is szavazni fog.

Az elnök a szavazás után azon nyomban üdvözölte a képviselőház döntését, mondván, hogy a jövő diadalmaskodott a múlt fölött, és egy merész, de elkerülhetetlen korszak veheti kezdetét.

A tervezetbe belevették azt is, hogy előtérbe kell helyezni az elektromos energiával működő járművek gyártásának és a szén-dioxidot befogó technológiák fejlesztését.

A tervezet ellen egyébként 44 demokrata képviselő is szavazott, míg az ellentáborból, a republikánusok közül mindössze hét voksolt rá.

Az ellenzék szerint a tervezet egyik hiányossága, hogy nem ösztönzi a nukleáris energia felhasználásával foglalkozó szektor fejlesztését. Emellett azért is bírálják a kormányzat gázkibocsátást korlátozó elképzeléseit, mert szerintük azok megvalósulásuk esetén tömeges munkanélküliséget okoznak majd az iparukat a szénre és az olajra alapozó szövetségi államokban.

Elemezők szerint mindenesetre a pénteki szavazás erősíti majd Obama pozícióit a decemberben esedékes koppenhágai ENSZ által megrendezendő klímavédelmi világkonferencián.