Ellentmondó hírek a jemeni katasztrófa túlélőiről

Vágólapra másolva!
Újabb túlélőről számoltak be a kedden lezuhant jemeni repülő utasai után kutató mentőcsapatok szerdán, az értesülést azonban egy francia miniszter nem sokkal később tévesnek minősítette. Közben megtalálták az Indiai-óceánba zuhant gép egyik fekete dobozát , a műszert szerdán emelik ki a tengerből. A térségbe francia mentőcsapatok érkeztek, akik tovább folytatják a túlélők utáni kutatást
Vágólapra másolva!

Cáfolta a francia együttműködésért felelős miniszter, hogy újabb túlélőt találtak volna szerdán a kedden lezuhant jemeni repülőgép utasai után kutató mentőcsapatok. Alain Joyandet közölte: "téves információról van szó", majd hozzátette, hogy "csupán egyetlen túlélőnk van."

Nem sokkal korábban névtelenül nyilatkozó kórházi forrásokra hivatkozva jelent meg az információ, hogy van egy második túlélő, és a legnagyobb Comore-szigeteki kórház már utasítást kapott arra, hogy készüljön fel a fogadására. A nyilatkozó szerint a második megtalált túlélő is gyerek, aki egyelőre még kint van a tengeren, a mentőegység szállítja a szárazföldre.

A jemeni gép kedden hajnalban zuhant az Indiai-óceánba, miután valószínűleg elvétette a leszállást. A repülő a jemeni Szanaából tartott a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba, a repülőgépen 153 ember utazott. Az egykori francia gyarmatra tartó gép fedélzetén 66 francia állampolgár is tartózkodott. (A katasztrófa körülményeiről bővebben itt olvashat.)

A baleset első megtalált túlélője egy Baya Bakari nevű 14 éves lány volt. A kislányt kórházba szállítottak, az állapota a mentőcsapatok szerint javul - írja a BBC. Az AP hírügynökségnek nyilatkozott a gyerek apja, aki elmondta, hogy a lány Párizsból utazott édesanyjával a Comore-szigetekre rokonlátogatóba. "Nagyon félénk lány, sose hittem volna, hogy így megmenekül" - mondta a férfi, aki rendkívül törékeny, úszni alig tudó kislányként írta le.

Forrás: AFP
Kasszim Bakari, a szerencsétlenséget túlélő kislány édesapja a Párizshoz közeli Corbeil-Essonnes-ban

Az eltűntek utáni kutatásba már francia mentőcsapatok is bekapcsolódtak, de a keresők szerint egyre kisebb az esélye, hogy újabb túlélőt találnak. A Comore-szigetek alelnöke ugyanakkor szerdán azt nyilatkozta, hogy még mindig nem adták fel a reményt.

Megvan a fekete doboz

Azonosították a kedden lezuhant jemeni utasszállító repülőgép egyik fekete dobozának helyét is - jelentették be a francia hatóságok Párizsban. A repülési adatokat rögzítő berendezés kiemelése szerdán kezdődik meg.

Alain Joyandet francia együttműködési miniszter azt mondta, hogy a műszer jeleit még kedd délután fogta be egy légi járőr negyven kilométerre a partoktól. A fekete dobozt a térségbe szerdán érkező Rieuse francia hajó fogja kiemelni - tette hozzá az államtitkár, aki a helyszínre utazott.

A légitársaságot hibáztatják

A keddi légibaleset után felbőszült Comore-szigetekiek szerdán a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren negyven percen át akadályozták, hogy a Yemenia légitársaság egy Szanaába induló gépe felszálljon. A tiltakozók veszélyes eszközöket dobáltak a repülőgép útjába, ezért azt át kellett irányítani egy másik terminálra.

Az egyik utas, aki a keddi balesetben több barátját is elvesztette, visszaváltatta a jegyét. Példáját még nagyjából húszan követték, s végül az utaslistán szereplő mintegy 160 utas közül körülbelül hatvanan nem szálltak fel a gépre. Televíziós tudósítók beszámolója szerint a repülőgép jó állapotban volt, probléma az átszállás után lehetséges, ugyanis Szanaában az utasoknak repülőgépet kell váltaniuk Moroniba.

Egy évvel ezelőtt a francia comore-iak létrehoztak egy szervezetet, hogy kedvezőbb utazási feltételeket érhessenek el a Yemenia társaságnál, mivel szerintük az rosszul tartja karban a gépeit, és a gépek nem biztonságosak. Az utasoknak ugyanakkor nincs választásuk, mivel sem az Air France, sem az Emirates légitársaság nem üzemeltet járatokat a Comore-szigetekre - írja a BBC.

Franciaországban 2007-ben egy időre megtiltották a Yemenia légitársaságnak, hogy gépei az ország légterébe repüljenek. A jemeni légitársaság ugyan nincs az EU feketelistáján, a különböző hiányosságok miatt azonban képviselőjét az unió közlekedésbiztonsági bizottsága is meghallgatta 2007-ben.