WHO: Megállíthatatlan a H1N1 terjedése

Vágólapra másolva!
Nem lehet megállítani az új típusú influenzavírus terjedését a világban, a betegség azonban legnagyobb részben enyhe lefolyású - közölte a WHO, amely nemrégen a legmagasabb, hatos fokozatú risztást adta ki a járvány miatt. Már 80 ezernél tart a betegek száma, Magyarországon eddig 11 eset fordult elő.
Vágólapra másolva!

Megállíthatatlan az új típusú influenza terjedése a világban, de a betegek nagy többsége egy hét alatt teljesen meggyógyul, gyakran orvosi kezelésre sem szorul - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Margaret Chan a járványról Mexikóban csütörtökön megnyílt nemzetközi értekezleten.

A túlnyomó többségnél a betegség enyhe tünetekkel jelentkezik, de van néhány kivétel is, amelyre különleges figyelmet kell fordítani. Az egyik legnagyobb feladatunk annak megértetése az emberekkel, hogy mikor ne aggódjanak, és mikor kell viszont sürgősen segítséget kérniük - mondta Chan. A veszélyeztetettek között említette a várandós asszonyokat és a krónikus betegséggel küszködőket. A figyelmeztető jelek közt sorolta fel a felnőttek esetében a három napnál tovább tartó magas lázat, gyerekek esetében a levert hangulatot, nehéz ébredést, az élénkség elvesztését.

A WHO júniusban a legmagasabb, hatos fokozatú riasztást rendelt el a világon a járvány miatt, amely mára mintegy 80 ezer megbetegedést okozott száz országban. Egyedül Nagy-Britanniában augusztus végére napi százezer esetet jeleznek előre az egészségügyi hatóságok.

Magyarországon szerdán regisztrálták a tizenegyedik megbetegedést, erről bővebben korábbi cikkünkből tájékozódhat.