A politikai foglyokért kampányolt Ban Ki Mun Mianmarban

Vágólapra másolva!
A mianmari junta vezetője elutasította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azon kérését, hogy találkozhasson Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel, aki május közepe óta van börtönben.
Vágólapra másolva!

A világszervezet főtitkára péntek reggel érkezett kétnapos látogatásra Rangunba, ahol két órán tárgyalt Than Sve tábornokkal, a junta vezetőjével. Mivel nem kapott egyértelmű választ kérésére, szombaton ismét találkozott a tábornokkal, aki ezúttal kereken elutasította a személyes találkozó lehetőségét, mondván, hogy Aung Szan Szú Kji ellen per folyik, és nem akar beleavatkozni a bírósági eljárásba.

Ban Ki Mun kérte, hogy vonják vissza az asszony és a többi meghurcolt ellenzéki vezető elleni vádakat, de erre nem kapott biztosítékot. Kérte azt is, hogy még a jövő évi választások előtt, azok szabad és igazságos jellege érdekében bocsássák szabadon a több mint kétezer politikai foglyot, kezdjenek valódi párbeszédet az ellenzékkel, fogadjanak nemzetközi megfigyelőket a voksolásra. A főtitkár a Szú Kjit érintő kéréseinek elutasítása miatt mély csalódottságának adott hangot a félórás megbeszélés után.

"(A mianmari vezetés) elmulasztott egy nagyon fontos alkalmat arra, hogy bizonyítsa elkötelezettségét a megbékélési folyamat folytatására minden politikai vezetővel. Minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy rávegyem őket a demokratizálódás melletti elköteleződésre" - mondta Ban sajtóértekezletén.

Az ellenzék vezéralakja, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji május közepe óta van a Ranguntól északra fekvő Inszen börtönben, a házi őrizetre vonatkozó szabályok megsértésének vádjával.

Azonban általában a politikai foglyok szabadon bocsátását illetően optimistán nyilatkozott az ENSZ-főtitkár. Mint mondta, a junta vezetői leszögezték, hogy a választások "szabadok és hitelesek" lesznek. Megígérték, hogy mire a főtitkár újra ellátogat Mianmarba, a ország kormánya már csak polgári személyekből áll majd.