Mintha a Szovjetunióba készülne Obama

2009.07.05. 12:01

Bár Barack Obama amerikai elnök baráti hangulatú látogatásra készül Moszkvában, előtte még nem is finoman odaszúrt Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek. Nagy összeborulásra persze nem számít senki, viszont több fontos kérdésben - például a nukleáris fegyverek leszerelése ügyében - is előre akarnak lépni. A hangulat és a témák is a szovjet időket idézik.

Alelnöke sokat emlegetett kifejezésével indul Moszkvába hétfőn Barack Obama amerikai elnök. "Nyomjuk meg az újraindítás gombot" - mondta februárban Joe Biden. Obama elnökként első alkalommal utazik Oroszországba, elsődleges célja az amerikai-orosz kapcsolatok rendezése.

Ennek azonban némileg ellent mond az az oldalvágás, amelynek egy csütörtökön az AP-nak adott interjúban intézett Vlagyimir Putyin orosz kormányfő felé. Putyint kissé provokatív módon igyekezett megkülönböztetni elsődleges tárgyalópartnerétől, Dmitrij Medvegyev orosz elnöktől.

Fél lábbal még a régmúlt módszerekkel intézi ügyeit, fél lábbal pedig modernekkel - mondta a még mindig jelentős befolyással rendelkező Putyinra Obama. Szerinte a volt orosz elnöknek rá kell jönnie, hogy a hidegháborús megközelítés már nem korszerű a két ország kapcsolatában. Medvegyev elnök érti ezt - mondta.

Putyin nem hagyta szó nélkül a szurkálódást, pénteken közölte, valójában az USA ragadt bele a hidegháborúba, mivel nem teljesítette a Jackson Vanik kiegészítés eltörésére vonatkozó ígéretét. (Az 1975-ös amerikai jogszabály korlátozza több, kivándorlási és emberi jogi szempontból megkérdőjelezhető politikát folytató ország - így Oroszország - Amerikával folytatott külkereskedelmét.) "Nem tudunk két másik lábon állni. Szilárdan állunk rajtuk és mindig a jövőbe nézünk" - vágott vissza Putyin.

Nem túl kedvező előjel egy, többek között a kapcsolatok rendezését célzó találkozó elé, de Putyin válaszában közölte azt is, nem hagyja, hogy a közjáték rányomja a bélyegét a találkozóra.

Túl a hidegháborún

Nem is hagyhatja, a találkozó Moszkva számára is fontos, - egy a Financial Times által idézett nyugati diplomata szerint - azért, mert arra az időre emlékezteti őket, amikor az ilyen tárgyalások a két szuperhatalom dominanciáját hirdették. Moszkva számára a tárgyalások egyről szólnak: "státusz, státusz, státusz" - idézte a lap.

Forrás: AFP

Medvegyev a Kreml oldalán lévő videoblogjában üzent a találkozó elé. Az orosz elnök is emlegette a hidegháborút, azt mondta, a két ország kapcsolata az utóbbi időben megromlott, gyakorlatilag a hidegháborús szintre esett vissza, de bizakodóan nyilatkozott a kapcsolatok javításáról az új amerikai elnökkel.

Még az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke is arról beszélt, a két új elnök (Obama idén lépett az elnöki székbe, Medvegyev tavaly tavasz óta elnök) nincsenek megfertőzve a hidegháborús mentalitással.

Sértettség

A viszony azonban várhatóan nem fog javulni. Néhány ügyben, amelyben a megállapodás mindkét állam érdeke, várhatóan dűlőre jutnak, ám Oroszország nem lesz az USA jó barátja. A két állam viszonya tavaly nyáron jutott mélypontra, a Grúzia és Moszkva között Dél-Oszétia miatt kitört rövid háború idején, de már régebb óta romlóban volt. Az Oroszokban mély sértődöttség lapul, amit az az érzés táplál, hogy a Szovjetunió bukása után a nyugati országok, így az USA is, becsapták őket.

Élénken él bennük a régi szövetséges Szerbia 1999-es bombázása, a koszovói függetlenség támogatása, illetve újabban Ukrajna és Grúzia NATO-közeledése, illetve a Cseh- és Lengyelországba tervezett amerikai rakétavédelmi állomások.

Oroszország igyekszik is éreztetni neheztelését. Kivonult idén a Világkereskedelmi Szervezettel folytatott tárgyalásokról, pedig végre megkapta a belépéshez régóta várt amerikai támogatást, Obama látogatása idején pedig komoly hadgyakorlatokat tartanak a Kaukázus északi részén.

Leszerelés, mint 30 éve

Érdekes módon hiába beszél Obama és az oroszok is a hidegháborús hozzáálláson való túllépésről, a találkozó vezető témája egy klasszikus hidegháborús ügy: a nukleáris leszerelés. Az 1991-ben kötött Start I szerződést szeretnék megújítani.

Forrás: EPA
Grúzia, 2008

Abban mindketten egyetértenek, hogy tovább kell csökkenteni a stratégiai atomtöltetek számát országonként körülbelül 1500-ra, de a részletek még nincsenek kidolgozva, és egy fontos kérdésben sincs egyetértés: az oroszok azt szeretnék, ha nemcsak a támadó, de a védekező fegyverek (amibe beletartozik a tervezett kelet-európai védelmi pajzs is) csökkentését is belevennék a megállapodásba. Az USA ugyanakkor csupán gazdasági és hatékonysági alapon hajlandó felülvizsgálni ezek számát, alkudozni, nem hajlandó róluk.

Oroszország már jelezte, jóváhagyja az afganisztáni amerikai utánpótlás szállításához kért segítséget - számára sem érdektelen, sikerül-e stabilizálni a befolyási övezete határán fekvő közép-ázsiai országot. Irán, a Közel-kelet és Észak-Korea kérdésében ugyanakkor várhatóan csupán általános megállapodások várhatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK