Meghalt Allen Klein, a Beatles cápája

Vágólapra másolva!
Meghalt Allen Klein zenei menedzser, akit azzal vádolt sok Beatles-rajongó, hogy miatta oszlott fel a zenekar. A hírhedten könyörtelen üzletemberként hírhedté vált Klein a Beatles előtt a Rolling Stones menedzsere volt. Mick Jagger egy alkalommal leütötte. A 77 éves üzletember Alzheimer-kórban szenvedett.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Allen Klein, aki többek között a Beatles és a Rolling Stones menedzsere, kiadótulajdonos volt. Kleint New York-i otthonában 77 éves korában érte a halál szombaton. Alzheimer-kórban szenvedett - közölte az általa alapított ABKCO lemezcég.

Az 1931. december 18-án magyar zsidó bevándorlók gyermekeként New Jersey államban született Allen Klein gyerekéveinek jelentős részét árvaházban töltötte. Az ötvenes években került a zenei üzletbe, hírhedten könyörtelen tárgyalópartner volt, aki ugyanakkor busás javadalmazást csikart ki a kiadóktól az általa képviselt zenekaroknak.

"Nekem ne beszéljenek etikáról. Minden ember kialakítja a magáét. Olyan ez, mint egy háború" - mondta egy alakalommal a Playboy magazinnak.

Első pártfogoltjai közé tartozott többek között Amerika nagy sztárja Sam Cooke, Bobby Darin, majd az 1960-as hatvanas években a brit Herman's Hermits, később a Rolling Stones. Segített az együttesnek új szerződést kiharcolni akkori kiadójával, a Deccával, ám utóbb megszerezte az együttes leghíresebb dalainak, többek között az (I Can't Get No) Satisfactionnek és a Jumpin, Jack Flashnek a kiadói jogát. A dalok a Rolling Stones számos klasszikus dalával együtt még ma is az ő nevén szerepelnek. Emiatt az együttes és Klein viszonya megromlott, Mick Jagger egy alkalommal leütötte. Keith Richards tanulópénznek nevezte a vele töltött időt.

Kleint saját állítása szerint John Lennon hívta a Beatles-hez , hogy megóvja saját érdekeit a zenekarban, mivel egy "igazi cápát akart, aki távol tartja a többi cápát". 1969-ben csatlakozott a zenekarhoz, és ugyan kiharcolt számukra egy busás szerződést, a csapat tagjai már alig álltak szóba egymással. A Beatles 1970-ben feloszlott.

A Beatles rajongóinak jelentős része úgy gondolja, Klein jelentős mértékben hozzájárult az együttes feloszlásához.

Klein az ötvenes években alapította első kiadóját, amely később ABKCO néven vált ismertté a Rolling Stones korai lemezeinek megjelentetőjeként. A hetvenes években ő volt a társproducere a George Harrison által szervezett Concert for Bangladesh 1971-es jótékonysági koncertnek, és belekóstolt a filmüzletbe is. Egy alkalommal összeütközött a törvénnyel is, adócsalásért 2 hónapos börtönbüntetést kellett letöltenie 1979-ben.