Megállapodott a további leszerelésről Obama és Medvegyev

Vágólapra másolva!
A további nukleáris leszerelésről, és az USA afganisztáni utánpótlásának átengedéséről egyezett meg Moszkvában Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A két állam helyreállította a tavalyi grúziai konfliktus idején felfüggesztett katonai együttműködést is.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak nukleáris arzenáljuk további csökkentéséről Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök moszkvai csúcstalálkozójukon. Az aláírt megállapodás-tervezet értelmében egyezktetések indulnak egy szerződés megkötéséről, amelynek révén hét év alatt 1700 alá csökkentik nukleáris robbanófejeik számát. A megegyezés kiváltja a decemberben lejáró, 1991-ben kötött Start I szerződést - jelentette a BBC.

Oroszország ezen kívül beleegyezett, hogy az USA a területén keresztül szállítson utánpótlás - embereket és fegyvereket - Afganisztáni missziójához. Az USA ezzel kiválthatja az egyre veszélyesebbé váló pakisztáni útvonalat.

A két ország közös bizottságot állít fel, hogy javítsa az együttműködést az energiaiparban, illetve terrorizmus és a drogkereskedelem elleni küzdelemben. Moszkva és Washington a tavalyi grúziai háború idején megszakadt katonai együttműködést is felújítja.

A találkozó egyik kényes témájának számító amerikai rakétavédelmi rendszer ügyében csupán annyit közöltek, hogy közös tanulmányt készítenek a ballisztikus rakéták jelentette fenyegetésről és egy adatcsere-központot is felállítanak.

A két elnök a BBC szerint három órán át tárgyalt egymással a Kremlben, majd a nyilvánosan aláírták az új leszerelési szerződésről szóló megegyezést. A dokumentum szerint a szerződés előírja majd, hogy a két állam hét éven belül 500 és 1100 közé csökkenti a kilövőegységek, illetve 1500-1675 közé a nukleáris robbanófejek számát. A 2002-es moszkvai szerződés értelmében a két országnak jelenleg 1700-2200 atomtöltete lehet. A BBC szerint még a tervezett csökkentés után megmaradó atomfegyverekkel is képes lenne a két hatalom számtalanszor előpusztítani a másikat.

Medvegyev szerint a megbeszélés nagyon nyílt és őszinte hangnemben zajlott.

Obama kedden Vlagyimir Putyin kormányfővel találkozik.