Véres zavargás tört ki Kínában - legkevesebb 140 halott

Vágólapra másolva!
Legkevesebb száznegyvenen meghaltak, több százan pedig megsebesültek Kína ujgurok lakta nyugati tartományában, amikor a kínai uralom ellen tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal. Az állami média szerint a demonstrálók támadtak, míg a másik oldal azt állítja, hogy válogatás nélkül lőttek a tüntetőkre.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb száznegyven halálos áldozata, és több mint 800 sebesültje van Kína nyugati részén kitört zavargásoknak az állami média szerint - írja a BBC. Több száz embert tartóztattak le, miután vasárnap erőszakos zavargások kezdődtek a főként muszlim vallású ujgurok által lakott Hszicsiang tartományban.

A Xinhua állami hírügynökség szerint a rendőrségnek kellett helyreállítani a rendet a fővárosban, Urumcsiban, miután a több ezer, a kínai hatalom ellen demonstráló ujgur tüntető autókat gyújtott fel, és rátámadt a járókelőkre. Az állami hírügynökség szerint a tüntetők késekkel, kövekkel szerelkeztek fel, összecsaptak a rendfenntartó erőkkel és több kínai üzletbe betörtek.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

Ujgur menekültek viszont azt állították, hogy a rendőrök válogatás nélkül lőttek a békés tüntetőkre. Hszicsiang tartomány vezetése viszont a külföldi bázisú ujgur szeparatistákat vádolta az erőszakba torkollt cselekményekért. Éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el.

Hszincsiang 20 milliós lakosságának csaknem a fele ujgur, a tartományt Kína szigorú ellenőrzés alatt tartja és elutasítja a helyiek önrendelkezését. A terület elszakadásáért küzdő szeparatisták évtizedek óta harcolnak a kínai uralom ellen. Peking az ujgurokat terrorista szervezkedésekkel - többek közt a tavaly augusztusi pekingi olimpiai játékok alatt elkövetett támadások elkövetésével vádolja.