Szorongatják a pakisztáni tálib vezért

Vágólapra másolva!
Két nap alatt három támadást hajtottak végre pilóta nélküli gépek Pakisztán északnyugati részén. Fő céljuk a pakisztáni tálib vezért, Bejtullah Mehszúd meggyengítése. A legutóbbi támadásban negyven fegyveressel végeztek.
Vágólapra másolva!

Legalább 40 ember meghalt Pakisztán északnyugati részén, amikor feltehetően amerikai rakétatámadás ért helyi fegyvereseket. A BBC szerint legalább három amerikai pilóta nélküli repülőgép nyitott tüzet egy helyi milíciára Ladha és Szararoga közelében. Pakisztáni illetékesek szerint legalább öt rakétát lőttek ki tálib fegyvereseket szállító járművekre.

Ez két napon belül már a harmadik ilyen támadás egy harminc kilométeres körben. Egy hasonló szerdai akcióban 19 ember vesztette életét. Akkor három rakétát lőttek ki egy feltételezett kiképzőtáborra, a sűrű erdővel borított Karvan Manza körzetben. Kedden ugyancsak egy tálib menedéket támadtak.

Az amerikai célpontok között van Bejtullah Mehszúd tálib vezető egyik Dél-Vazirisztáni bázisa is. Mehszúd az amerikaiak szerint mint táliboknak, mind az al-Kaidának menedéket nyújt. Ötmillió dollár jutalmat tűztek ki a fejére. A BBC szerint az ellene indított megszaporodó amerikai támadások meglehetősen elbizonytalanították Mehszúd embereit, és ezúttal úgy tűnik, a pakisztáni hadsereg is tartja magát az általuk korábban elnézően kezelt hadúr elleni kemény fellépéshez.

A BBC szerint a számos öngyilkos merényletért felelős Mehszúd napjai meg vannak számlálva, jóllehet korábban is sikerült több, számára reménytelen helyzetből kimásznia.

Pakisztánban az utóbbi időkben egyre több légitámadást hajtanak végre pilóta nélküli gépekkel. Volt olyan eset, hogy egy repülő órákon belül kétszer is lecsapott: második alkalommal az előző támadás áldozatait temető szélsőségeseket célozta. Összesen hatvan fegyveressel végzett.