Elkezdődött a Las Vegas-i magyar ámokfutó pere

Vágólapra másolva!
Ügyvédje szerint kétségbeesésében akarta lövöldözéssel felhívni magára a figyelmet az az 53 éves munkanélküli magyar férfi, aki 2007 nyarán négy embert megsebesített egy Las Vegas-i játékteremben. Az ámokfutó pere kedden kezdődött, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Las Vegas-i magyar ámokfutó pere az Egyesült Államokban, ottani idő szerint kedden. Az 53 éves Steven Francis Zegrean (Zegreán István) 2007 nyarán lövöldözni kezdett egy játékteremben, és négy embert megsebesített.

Az Egyesült Államokban élő Zegreán korábban szobafestő volt, de elvesztette az állását, kétszer elvált, utolsó dollárjait pedig szerencsejátékon verte el Las Vegasban. 2007. július 6-án, amikor a július 4-i függetlenségi ünnep miatt a hétvégén nagyon sokan látogatták a szórakozóhelyeket, a férfi ittasan, hosszú kabátja alatt egy 9 milliméteres pisztollyal, tömérdek lőszerrel a zsebeiben bement a New York-New York nevű kaszinóba, két órát eltöltött az egyik étkezőben, majd egy galériáról tüzet nyitott a játékteremben tartózkodókra. A meglőtt négy ember egyike sem sebesült meg súlyosan, de a menekülő vendégek megtapostak egy asszonyt.

Az ámokfutó fegyvere a 17. lövésnél elakadt. Mielőtt újratölthette volna a pisztolyt, egy szolgálaton kívüli katona lefogta, majd mások is segítettek ártalmatlanná tenni, mire a rendőrség megérkezett. Még mielőtt a katonának sikerült őt letepernie, Zegreán azt kiáltotta neki, hogy megöli. A lőszerek mellett a támadó zsebében találtak egy darab papírt, amelyre azt írta: "Ha lelőnek, megköszönöm."

Zegreán egyik ügyvédje, Bita Khamsi a per első tárgyalásán azt mondta: az esküdtszéknek figyelembe kell vennie, hogy védence nem okozta senkinek a halálát. Védőügyvédje szerint a férfit az vezérelte, hogy kétségbeesésében magára vonja a figyelmet, és abban reménykedett, hogy a rendőrök végül lelövik. Ravi Bawa ügyész azonban úgy érvelt, hogy a vádlottnál 249 lőszer volt, és nagyon sok embert megölhetett volna. Zegreán ellen 52 pontban emeltek vádat, köztük 17 pontban emberölési kísérletért. Ő egyikben sem tartja magát bűnösnek. Akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.