Iskola mellett robbantottak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Tizenkét diák meghalt Afganisztán középső részén csütörtökön, mikor pokolgép robbant egy iskola közelében. A merénylet helyszíne többszáz kilométerre fekszik onnan, ahol az amerikai haderő nagyszabású támadásba kezdett a tálib szélsőségesek ellen.
Vágólapra másolva!

Teherautóba rejtett pokolgép robbant csütörtökön reggel Afganisztán középső részén egy iskola közelében. A helyi rendőrség szerint összesen 25 ember - köztük 12 diák és 3 rendőr - vesztette életét a merényletben.

Egy kabuli televíziócsatorna szerint öngyilkos merénylő robbantott, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg - írja a BBC. A körzeti kormányzó azt állította, hogy a fát szállító teherautót szándékosan felborították szerda este. A robbanószerkezetet szerinte valószínűleg a rakományba rejtették, és távirányítással hozták működésbe, amikor rendőrök és helyi tisztségviselők megpróbálták újra szabaddá tenni az utat.

A rendőrség ezzel szemben arra gyanakszik, hogy a teherautó Kabulba tartott a robbanószerrel, de balesetet szenvedett, és a rendőrség kiérkezése után a szélsőségesek - a rakomány tulajdonosai - úgy döntöttek, hogy a helyszínen a levegőbe röpítik.

A támadás az afgán fővárostól 30 kilométerre délre fekvő Logar tartománybeli Mohammed Agha körzetben történt. A helyszín több száz kilométerre fekszik a dél-afganisztáni Hilmend tartománytól, ahol az amerikai erők nagyszabású támadást indítottak a szélsőséges tálibok ellen. Ez a legnagyobb offenzíva az iszlamista tálibok hatalmának 2001-es megdöntése óta.