Elnök lenne az egykori román bányászvezér

Vágólapra másolva!
Három hónap alatt kiirtaná a korrupciót és felelősségre vonná az eddigi elnököket Miron Cozma egykori román bányászvezér, aki indulni akar az idei elnökválasztáson. A börtönből két éve kiszabadult Cozma fiatalokkal töltené fel alakulóban lévő pártját, és nem zavarja, hogy az eredeti bírósági ítélet 2014-ig eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
Vágólapra másolva!

Indulna a romániai elnökválasztáson Miron Cozma, az 1990-es évek hírhedt bányászvezére, akinek tervei között egy munkáspárt létrehozása is szerepel.

Indulna az idei választáson a tíz éves börtönbüntetése után 2007-ben szabadult Miron Cozma román bányászvezér. Az 1990-es évek hírhedt bányászjárásainak vezető személyisége csütörtökön jelentette be ezt. Cozma közölte, addigra igyekszik bejegyeztetnie a Munkások Pártja nevű politikai alakulatát, és ennek színeiben indul majd. Ha nem jegyzik be pártját, akkor független lesz.

Cozma annak ellenére indulna a választáson, hogy annak idején a börtönbüntetés mellett megfosztották őt több állampolgári jogának gyakorlásától is, például 2014-ig nem szavazhat, és nem jelöltetheti magát. Az egykori bányászvezér azonban a román alkotmányra hivatkozva azt állítja, hogy joga van részt venni az év végén esedékes elnökválasztáson.

Már gyűjtik az aláírást pártja bejegyzéséhez, amelybe csak olyan fiatal politikusokat vesznek be, akik nem politizáltak az elmúlt húsz évben. Azt ígéri, elnökként három hónap alatt kiirtaná a korrupciót, és "megkötözné a rendszerváltás utáni elnököket" - Ion Iliescut, Emil Constantinescut, illetve Traian Basescu jelenlegi államfőt.

Cozma közölte nem érzi magát hibásnak bányászjárásokért. A legvéresebb bányászjárás 1990. június 13-15. között volt, amikor az általa vezetett vájárok elözönlötték Bukarestet, és összecsaptak az akkor frissen megválasztott Ion Iliescu volt államfő ellen tüntetőkkel. A verekedésekben több ember meghalt.