Egyre több az öngyilkosság az amerikai hadseregben

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a harctéri stressz okozhatja, hogy az idei első félévben rekordot döntött az öngyilkosságok száma az amerikai haderőnél: 88 katona vetett véget életének. A hadseregben évek óta nő az öngyilkosságok száma, arányaiban jelentősen meghaladja az amerikai átlagot.
Vágólapra másolva!

Emelkedik az öngyilkosságok száma az amerikai hadseregben. Az év első felében 88 katona vetett véget életének, szemben a 2008 első félévi 67-tel - közölte az amerikai védelmi minisztérium magyar idő szerint pénteken hajnalban. Korábban magas rangú amerikai tisztek már felhívták a figyelmet, hogy idén valószínűleg megdől a tavalyi öngyilkossági rekord a hadseregben. Az új adatok megerősítik ezeket a félelmeket: tavaly egész évben összesen 128 amerikai katona követett el öngyilkosságot, 2007-ben 115.

Az idei első félévi 88 öngyilkosságból 54 esetben már bebizonyosodott, hogy valóban öngyilkosság történt, 31 esetben még folyik a vizsgálat. A korábbi esetek 90 százalékában beigazolódott az öngyilkosság feltételezése. A 2008-ban a hadseregben 100 ezer aktív szolgálatot teljesítőre 20,2 öngyilkosság jutott, ami magasabb arány, mint az országos öngyilkossági gyakoriság. Az utolsó rendelkezésre álló országos adat, a 2005-ös szerint 100 ezer lakosra 19,5 öngyilkosság jut.

A feltételezések szerint az ok az ismételt harctéri bevetések miatti stressz lehet. A hadsereg vezetői azzal reagáltak a szaporodó öngyilkosságokra, hogy megelőzési programokat dolgoztak ki, szűrővizsgálatokat tartanak a pszichiátriai gondokkal küzdők számára, és igyekeznek megszüntetni azt a légkört, amelyben a katonák a gyengeség jelének és szégyellni való dolognak tekintik, ha valaki pszichiáterhez fordul.