Nagy lelkesedéssel fogadják Ghánában Barack Obama amerikai elnököt, aki első alkalommal látogat megválasztása óta fekete-afrikai országba. Azért választották a működő demokráciával büszkélkedhető Ghánát, hogy követendő példaként állítsák a többi afrikai ország elé.

Hősnek kijáró üdvözlés, hagyományos afrikai tánc és dobszó fogadta pénteken késő este Ghánában Barack Obama amerikai elnököt, aki megválasztása óta először látogatott el egy fekete-afrikai országba.

Obama szerint, aki alig egy napot tölt az országban, "azért esett a választás Ghánára, mert itt jelentős gazdasági növekedés ment végbe, működő demokrácia van, és az ország élén olyan államfő áll, aki elkötelezett a korrupció visszaszorítása mellett" - mondta Obama, mielőtt elindult Olaszországból, ahol az elmúlt három napban a G8-csoport csúcstalálkozóján vett részt.

Az accrai repülőtéren John Atta Mills ghánai államfő fogadta az amerikai elnököt és családját. Obama szombaton beszédet mond az Egyesült Államok új Afrika-politikájáról a ghánai parlamentben. Obama várhatóan a jó kormányzás és a külföldi segélyek ésszerű felhasználásáról beszél majd.

Ezt követően ellátogat a fővárostól nyugatra fekvő Cape Coast város erődítményéhez, amelyet egykor az Amerikába irányuló rabszolga-kereskedelem során használtak.

A G8-tanácskozás résztvevői - elsősorban az Egyesült Államok indítványára - néhány órával korábban abban állapodtak meg az olaszországi L,Aquilában, hogy a világ gazdasági nagyhatalmai 20 milliárd dolláros támogatást nyújtanak a szegény országoknak a mezőgazdaság fejlesztésére.

Ghána a világ egyik legnagyobb kakaótermelője és aranyexportőre. Nemrégiben jelentős mennyiségű olajra bukkantak az ország területén, a tervek szerint jövőre kezdik meg az új lelőhelyek kiaknázását. A Ghána a demokrácia ritka példája a térségében.