Hazatérhet kétmillió pakisztáni menekült

Vágólapra másolva!
A tálibok ellen áprilisban indított pakisztáni offenzíva után most térhet haza otthonába mintegy kétmillió menekült a Szvat-völgyben. A hadsereg továbbra is a helyszínen marad, hogy megakadályozzák a tálibok visszatérését.
Vágólapra másolva!

Kétmillió pakisztáni térhet vissza otthonába a Szvat-völgyben, ahonnan a tálibok elleni áprilisban kezdődött katonai offenzíva miatt kellett elmenekülniük - írja a BBC. Az offenzíva július elsején ért véget, miután a hadsereg elfoglalta Sáh Dzeri várost, a tálibok utolsó bázisát.

A szvat-völgyiek nagy része azóta menekülttáborokban lakott. Hétfőn, az első szakaszban 200 család, kedden 800 család költözik vissza - írja a BBC. A hazatelepülés önkéntes, körülbelül 380 ezer menekült már korábban visszatért otthonába, a Szvat-völgybe és az attól délre fekvő Buner körzetbe. A hadsereg ellenőrzése alatt tartja a főbb közlekedési útvonalakat, és a térségben marad, hogy megakadályozza a tálibok visszatérését.

A Szvat-völgyi harcok elől menekülő lakosok beszámolói szerint a pakisztáni hadsereg offenzívája számos civil áldozatot szedett a városokban és a falvakban. A tálibok miatt azonban még többen haltak meg: gyakran emberi pajzsként használták a civileket, és volt, hogy aknákat telepítettek a falvak közé, hogy így zárják össze magukat a lakossággal.