Fegyveres tüntetőkre lőttek Nyugat-Kínában

Vágólapra másolva!
Helyszíni beszámolók szerint ujgur tüntetők botokkal és késekkel a rendőrökre támadtak a nyugat-kínai Urumcsiban, a rendőrök ezután tüzet nyitottak a tüntetőkre. A lövöldözés környékét lezárták a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitottak a kínai rendfenntartók ujgur tüntetők egy csoportjára hétfőn a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. Az AFP hírügynökség szemtanúk alapján arról számolt be, hogy a tüntetők késekkel és botokkal felfegyverkezve támadtak először Urumcsiban, a tartomány fővárosában, ahol tíz napja éleződött ki az etnikai feszültség. "Tíz lövést hallottam, aztán néhány nagyobb robbanást, ezután pedig embereket láttam rohanni" - mondta egy ujgur orvos az AFP-nek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sebesültjei a lövöldözésnek, a francia hírügynökségnek nyilatkozó, hszincsiangi sajtóközpont vezetője nem tud az incidensről. A lövöldözés környékét lezárták a hatóságok.

A kormány hivatalos adatai szerint a július 5-én kitört zavargásokban 184-en vesztették életüket a kínai tartományban, ahol régóta tart a feszültség az őslakos muszlim ujgurok, és a folyamatosan betelepített kínai hanok között. (A konfliktus hátteréről bővebben itt olvashat.)