Vágólapra másolva!
Az év elején véget ért gázai hadműveletben állítólag izraeli katonák által elkövetett visszaélésekről számolt be egy civil szervezet, amely névtelenül nyilatkozó katonák beszámolóit gyűjtötte össze. A jelentés szerint az izraeli katonák indok nélkül romboltak le épületeket, és lőttek mindenkire, aki gyanús volt. Az izraeli hadsereg visszautasítja a katonák állításait.
Vágólapra másolva!

Tüzelniük kellett mindenre és mindenkire, aki egy kicsit is gyanús volt, illetve előfordult, hogy civileket használtak élő pajzsnak - ilyen beszámolókat gyűjtött össze a tavaly év végén kezdődött és januárban véget ért Gáza elleni műveletben résztvevő izraeli katonáktól a a Breaking the Silence - Megtörjük a Csendet - nevű csoport. Huszonhat katonával beszéltek, a nevüket nem közölték.

A beszámolók a csoport szerint összhangban voltak jogvédő szervezetek korábbi jelentéseivel, melyekben az izraeli hadsereg visszaéléseiről számoltak be. Első helyen említik, hogy izraeli katonák csak saját védelmükkel foglalkoztak, tekintet nélkül arra, hogy ez hány palesztin civil életét követeli. Többen arról számoltak be, hogy az izraeli csapatok épületekbe való behatolásnál palesztin civileket használtak élő pajzsnak.

Az összefoglalóban az is szerepel, hogy az izraeli katonák szükségtelenül voltak agresszívek, indok nélkül romboltak le épületeket, illetve a térségben általános vízhiány ellenére unalmukban víztartályokra lövöldöztek. A jelentés azt mondja, hogy mind a harcoló alakulatok, mind az őket irányító vezetők "folyamatosan csúsznak le erkölcsileg".

Az izraeli hadsereg hivatalos forrásai tagadják a jelentés állításait, szerintük katonáik a lehető legmesszebb elmentek, hogy megóvják a civilek életét, és a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális palesztin szervezet volt az, amely veszélyeztette a civileket azzal, hogy a lakóépületekből tüzeltek. Az izraeli hatóságok állítják, hogy otthonokat, épületeket csak katonailag indokolható esetben romboltak le. Az izraeli hadsereg közleményben reagálva úgy fogalmazott: "A hadsereg sajnálja, hogy egy újabb jogvédő csoport jött ki olyan jelentéssel, melyben általánosan, és név nélkül nyilatkoznak, a hitelesség ellenőrizhetetlen."

A 2008. december 27-én indított offenzíva célja az volt, hogy véget vessen a rakétatámadásoknak, melyek Gázából vettek célba izraeli városokat. A területre benyomuló izraeli csapatok a Hamász fegyvereseit próbálták kiszorítani. Az offenzíva 22 napja alatt a palesztinok szerint 235 palesztin katona és 906 civil, míg az izraeliek szerint 700-800 palesztin katona és 300-400 civil vesztette életét. A palesztinok szerint 288 16 évnél fiatalabb áldozata volt a harcoknak, míg a hivatalos izraeli forrás szerint 89.