Még hónapokat kell várni a H1N1-vakcinára

Vágólapra másolva!
Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban augusztusra ígérte, hogy elérhető lesz a H1N1-vakcina, a szervezet vezetője szerint erre még hónapokat kell várni. A WHO ajánlása szerint minden országban szükség elérhetővé kell tenni a védőoltást.
Vágólapra másolva!

Még hónapokig nem lesz elérhető H1N1-vakcina - mondta Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a Guardiannek. Bár a WHO korábban azt ígérte, hogy már augusztusban kész lesz a vakcina, Chan most azt mondta, jövő hónapban készen lesz ugyan az első formája, de azt még hónapokig tesztelni kell, mielőtt forgalomba kerülhet.

Kedden a WHO oltási-kutatási igazgatója azt mondta, a H1N1-világjárvány megállíthatatlan, ezért minden ország számára hozzáférhetővé kell tenni a védőoltást.

A vakcina felhasználásáról a WHO hétfőn tett közzé ajánlást. Eszerint az egyes országok maguk dönthetik el, hogy a lakosság milyen csoportjait oltják be legelőször, de az egészségügyi dolgozóknak az elsők között kell lenniük, hiszen nagy szükség lesz rájuk, amikor egyre több ember betegszik majd meg.

A WHO javaslata szerint ugyancsak előnyt kell adni a terhes anyáknak és a krónikus betegeknek. Külön figyelmet kell fordítani a gyerekekre, mert ők "erősítik fel" a járványokat, mivel az iskolákban nagy tömegben vannak együtt.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb, múlt heti összesítése szerint a világ több mint 130 országában, csaknem 100 ezer ember fertőződött meg a sertésinfluenzával, és csaknem 430 eset végződött halállal. (A vírus terjedéséről szóló cikkeinket az [origo] címkeoldalán együtt is megtalálja.)