Rohamosan terjed Angliában a H1N1

Vágólapra másolva!
Már több mint ötvenezer brit fertőződött meg az új influenzavírustól, amelynek eddig 29 halálos áldozata is van. Az egészségügyi hatóságok azt kérik, akinek enyhébbek a tüneteik, maradjanak otthon, hogy az orvosok a súlyos esetekkel tudjanak foglalkozni.
Vágólapra másolva!

Az Egészségvédelmi Szervezet (HPA) becslése szerint a H1N1 vírustörzs nagy-britanniai megjelenése óta 55 ezren kapták el a kórt. A járvány rendkívül gyorsan terjed: az előző, hétfői összesítésben még tízezernél kevesebb igazolt fertőzés és 17 haláleset szerepelt. Így Nagy-Britanniában a 60 milliót valamivel meghaladó lakosságszámhoz viszonyítva a legnagyobb a fertőzöttek száma a világon.

Több gócpontban, például a nyolcmilliós Londonban és más közép-angliai nagyvárosokban már hivatalosan is járványos méretet ölt a betegség, amelynek lefolyása azonban a legtöbb esetben enyhe. Annak érdekében, hogy a körzeti orvosi rendelők a súlyosabb esetekre összpontosíthassanak, az állami egészségügyi szolgálat a jövő héttől telefonos, illetve internetes kapcsolatfelvételi lehetőséget teremt: a magukat betegnek érzők szakértőkkel konzultálhatnak anélkül, hogy kimozdulnának otthonról. Ha a leírt tünetek alapján valószínűsíthető, hogy az új influenzatörzzsel fertőződtek, a hatóságok vírusellenes szert juttatnak el hozzájuk.

A lakosságot napok óta rádió- és televízió-közleményekben kérik, hogy csak azok a fertőzöttek keressék fel a körzeti rendelőket, akik valamely veszélyeztetett csoportba tartoznak, például a várandós nők, illetve a cukorbetegségben vagy asztmában szenvedők. A többieknek azt ajánlják, maradjanak otthon, fogyasszanak bőséges mennyiségű folyadékot, és pihenjenek.

Nem hivatalos csütörtöki értesülések szerint elkapta a betegséget Cherie Blair, Tony Blair volt brit kormányfő felesége is, aki otthonában lábadozik.

Szakértői becslések szerint a járvány során akár a brit lakosság harmada is megfertőződhet. Andy Burnham brit egészségügyi miniszter nemrégiben a londoni alsóházban azt mondta: a járvány csúcspontján lehetnek olyan időszakok, amikor napi 100 ezer új beteget regisztrálnak a hatóságok.