Rejtélyes utakon jár Sarah Palin

Vágólapra másolva!
Július eleje óta azt találgatják az amerikaiak, miért mondott le kormányzói posztjáról az ország egyik legmegosztóbb politikusa, Sarah Palin egykori alelnökjelölt. Palin a tavalyi elnökválasztás alatt nőtte ki magát republikánus ikonná, mostanra azonban komoly fejtörést okoz a pártnak: a törzsbázis ragaszkodik hozzá, de mindenki másnak elfogadhatatlan. Azt mondja, elege lett a politikából, de lehet, hogy ez már a 2012-es kampány része.
Vágólapra másolva!

"Ha meghalok politikailag, hát meghalok, legyen" - mondta Sarah Palin, mikor arról kérdezték, jó döntés volt-e, hogy július harmadikán lemondott az alaszkai kormányzói címről. Amerika azóta is találgatja, hogy mi áll a tavalyi kampányban John McCain republikánus elnökjelölt mellett alelnökjelöltként résztvevő ambíciózus alaszkai politikus döntésének hátterében. Lemondásának indokai egyáltalán nem tiszták, és ő maga sem igyekezett eloszlatni a kétségeket.

Sarah Palinról már tavaly ősszel felmerült, hogy 2012-ben a republikánus párt elnökjelöltje lehet. 2008 augusztusa előtt szinte teljesen ismeretlen volt az Egyedült Államokban, amikor John McCain váratlanul azzal állt elő, hogy őt választja alelnökjelöltnek. Az abortuszellenes, vadászni és hokimeccsekre járó fegyverpárti egykori szépségkirálynő hamar a republikánusok új ikonjává nőtte ki magát, olyan politikussá, akivel könnyen azonosulni tudtak a politikai elit csúcsegyetemeken végzett tagjait gyanúsan szemlélő vallásos amerikai jobboldaliak milliói. Amikor John McCain bejelentette a vereségét, a legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor megköszönte Sarah Palin segítségét.

Szétszéledt a bázis

Barack Obama győzelme azonban átalakította a politikai térképet - a Bush elnök agyának is hívott Karl Rove politikai tanácsadó által egy táborba terelt koalíció - az alacsony adókat pártoló fiskális konzervatívok, a vallásos jobboldal és a bevádorlóellenes rendpártiak - szétszéledt, újra kell építeni - írja a brit Guardian. A bázis alapját éppen azok a vallásos, fehér, alsó-középosztálybeli munkások ("akik keményen dolgoznak és a szabályok szerint játszanak" - jellemezte őket Bill Clinton egykori amerikai elnök) jelentik, akik leginkább azonosulni tudnak Palinnal. Ennek a rétegnek a megnyerésére vette maga mellé Palint John McCain.

Azok számára azonban, akik nem tartoznak ebbe a táborba, a nyilvános szereplései során sokszor rendkívül tájékozatlan Palin egyáltalán nem elfogadható. A Los Angeles Times szerint még a párton belül is sokan nevezték lemondása óta viccnek és politikai vonatszerencsétlenségnek Palint. A lapnak Todd Harris, a republikánusok politikai tanácsadója azt mondta, Palin olyan, mint a Miami Vice című sorozat - régebben menőnek gondolták az emberek, ma már inkább csak nevetnek rajta. Palin alkalmatlan országos posztra - írta lemondása előtt egy nappal a konzervatív Charles Krauthammer a Washington Postban.

Forrás: MTI

David Frum (akinek az [origo] véleményoldalán, a Komment.hu-n is jelennek meg cikkei) a közelmúltban arról írt - annak kapcsán, hogy Sarah Palin lánya, a 17 éves Bristol Palin szakított barátjával, miután gyereke született tőle -, hogy az alsó-középosztálybeli konzervatív bázis is egyre inkább eltűnőben van, mert az ide tartozó fiatalokat általában a házasság teszi konzervatívvá, ezekben a körökben pedig egyre kevesebben házasodnak. Ha rájuk akar építeni a republikánus párt, délibábra épít - írja Frum.

A republikánus párt dilemmáját tehát az okozza, hogy Sarah Palinnel újabb szavazókat megnyerni aligha lehet, a törzsszavazók viszont ragaszkodnak hozzá. Palin egy előválasztáson a legesélyesebb jelölt lenne, egy elnökválasztást azonban szinte biztosan elveszítene.

Elege lett a politikából

Miközben az sem világos, hogy egyáltalán vannak-e elnöki ambíciói. A lemondási indokai közül egyedül az volt hihető mindenki számára, hogy "mostanában nem volt túl sok öröme az életben". Ennek oka főleg az volt, hogy a sajtó folyamatosan tűz alatt tartotta tavaly ősz óta. Ezek között voltak ugyan személyeskedő támadások is, de valójában szinte minden országosan ismert politikus hasonló bánásmódra számíthat. Palin ugyanakkor Alaszkában ahhoz volt hozzászokva - írja a Vanity Fair portréja -, hogy a sajtó nem feszegeti túlzottan a kényelmetlen ügyeket, inkább elmennek együtt horgászni a politikusokkal. Palin ráadásul szinte minden támadásra egyesével reagálni akart, legutóbb például egy alaszkai bloggert fenyegetett perrel, mert azt írta, gyanús ügyei miatt mondott le.

Palin ellen több etikai vizsgálatot indítottak a közelmúltban. Bár ezek alól szinte mind tisztázta magát, azóta az is kiderült, alaposan túldramatizálta a támadások jelentőségét. Palin azt mondta, az adófizetőknek rengeteg felesleges pluszköltséget okoz, hogy az ellene indított alaptalan vizsgálatokat le kell folytatni és meg akarja kímélni őket ettől - a Huffington Post ugyanakkor azóta kiszámolta, hogy ezek a vizsgálatok valójában nem kerülnek olyan sokba. Az is ellentmondásos, hogy bár Palin arról beszélt, hogy elege van a politikából, lemondása után nem sokkal véleménycikket írt a Washington Postba, melyben Obama energiapolitikáját bírálta.

Forrás: Getty Images

Az, hogy nem mondta ki egyértelműen, hogy mit akar, a szövevényes washingtoni politikában egyértelműen azt jelentené, hogy elnök akar lenni, Alaszkában azonban valószínűleg ez azt jelenti, amit mond, vagyis tényleg nem tudja, hogy mit akar - írja a Time. Egy programja biztosan van a követező évekre: jövőre jelenik meg önéletrajzi könyve.

A lemondás azonban még támogatói szerint sem volt jó húzás. William Kristol a Weekly Standardben arról írt, hogy ezzel valószínűleg búcsút inthet az elnöki ambícióinak. Az CBS felmérése szerint ugyanakkor az amerikaiak 52 százaléka úgy gondolja, elnök ambíciói miatt mondott le.

Obamán múlik a republikánusok esélye

A republikánus párt másik problémája, hogy egyelőre nem látszik, ki lehetne hasonlóan karakteres jelölt - írja az Economist, mely felsorolta, kik látszanak esélyesnek arra, hogy elnökjelöltek legyenek 2012-ben. Mark Sanfordot, Dél-Karolina kormányzóját korábban esélyesnek tartották, elnöki esélyeinek azonban valószínűleg búcsút inthetett júniusban, amikor az egész ország előtt vallotta be könnyek között a feleségének, hogy megcsalta. Tim Pawlenty, Minnesota állam kormányzója fiatal és mérsékelt, de túl fiatal még az országos politikához. Mitt Romney, Massachusetts volt kormányzója, aki 2008-ban is indult az előválasztáson, jól teljesít a felméréseken, de a Palinhoz hasonló közösségteremtő erő biztosan hiányzik belőle. Jon Huntsman, Utah volt kormányzója is szóba jön, egyelőre azonban ő is teljesen ismeretlen. Mike Huckabee baptista lelkész, volt arkansasi kormányzó, aki 2008-ban is indult az előválasztáson, ugyan karizmatikus, de sokaknak túlságosan térítő lehet.

Az Economist szerint ugyanakkor a republikánusok esélyeit elsősorban úgysem a saját teljesítményük határozza meg 2012-ben. Ha Obama tudja kezelni a válságot, nem sok esélyük lesz ellene. Ha azonban mélyül a válság, és a demokraták nem tudják kezelni a növekvő munkanélküliséget és a költségvetési hiányt, a republikánusoknak lehet esélye, bárki is áll az élükre.