Az ellenzéki tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését követelte az általa tartott imán Ali Akbar Rafszandzsani, egykori iráni elnök, aki először szólalt meg nyilvánosan a június 12-i vitatott elnökválasztás óta. A pénteki ima idején tartott ellenzéki tüntetést a rendőrök könnygázzal oszlatták fel.

Ellenzéki tüntetők gyűltek össze pénteken a Teheráni Egyetemnél, ahol Ali Akbar Rafszandzsani, egykori iráni elnök mondott imát. A tüntetőket a rendőrség könnygázzal feloszlatta, Rafszandzsani azonban elmondta az ország vezetésével szemben kritikus beszédét.

A BBC tudósítója által Irán egyik legbefolyásosabb embereként jellemzett Rafszandzsani felszólított a júniusi ellenzéki tüntetések során őrizetbe vett emberek szabadon engedésére és közölte, hogy sok iráninak továbbra is kétségei vannak az elnökválasztás tisztaságával kapcsolatban.

A június 12-i szavazáson a hivatalos eredmények szerint a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadenizsad nyert, az ellenzék szerint azonban csalás történt, és valójában Mir Hoszein Múszavi kapta a legtöbb voksot. A pénteki imán jelen volt Múszavi is - írta a BBC sajtójelentésekre hivatkozva.

Rafszandzsani kijelentései arra utalnak, hogy nem ért véget a hatalmi harc az utcai tömegtüntetések vérbefojtásával. Az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah nyilvánosan kiállt Ahmadenizsad mellett, de a pénteki ima jelezte, hogy nem sikerült elhallgattatnia az ellenzéki hangokat.