Nem győzi számolni az influenzásokat a WHO

Vágólapra másolva!
Olyan gyorsan terjed az új influenza, hogy már nincs értelme világméretű statisztikát vezetni a megbetegedések számáról. Az WHO a jövőben csak azoktól az országoktól vár jelentést, amelyekben újonnan jelenik meg a vírus.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már nem győzte az új influenza okozta megbetegedések világméretű összesítést, ezért pénteken bejelentette, hogy abbahagyja a világstatisztika közreadását. Ehelyett a figyelmet azokra az országokra összpontosítja, amelyekben ezután jelenik meg az új H1N1-es vírus. Ezektől a WHO továbbra is kéri az első bizonyított esetekről szóló beszámolót és heti összesítéseket.

A WHO példátlannak minősítette a vírus terjedési sebességét. "A korábbi világjárványok idején több mint 6 hónapra volt szüksége a vírusnak ahhoz, hogy ugyanannyira elterjedjen, mint most az új H1N1-es vírus nem egészen 6 hét alatt" - áll a WHO közleményében. Ezért az egyéni megbetegedési statisztikák összeállítása már nem olyan fontos.

A WHO egyrészt azért módosította a szabályt, mert az esetek túlnyomó többségében a betegség enyhe lefolyású, és a páciensek sokszor orvosi kezelés nélkül is egy héten belül meggyógyulnak. Másrészt az egyéni fertőzések dokumentálása, laboratóriumi tesztelése óriási forrásokat kötött le, ami esetleg a súlyos vagy rendkívüli esetek elől vonja el az erőket.

A WHO utoljára július 6-án adott ki világösszesítést. Aszerint csaknem 140 országban csaknem 100 ezer fertőzést okozott az új vírus, és majdnem 430 eset végződött halállal. De a legsúlyosabban érintett országokban az egészségügyi hatóságok gyanítják, hogy a fertőzések tényleges száma nagyságrendekkel nagyobb. Nagy-Britanniában például feltételezik, hogy akár 100 ezer ember is elkaphatta az influenzát, az Egyesült Államokban pedig 1 millióra teszik azok számát, akik átestek a fertőzésen.