Elhunyt a legendás riporter, Walter Cronkite

Vágólapra másolva!
Kilencvenkét éves korában elhunyt Walter Cronkite, a CBS News amerikai televízió egykori legendás riportere. A CBS helyi idő szerint pénteken közölte, hogy Walter Cronkite hosszan tartó betegség után halt meg New York-i otthonában, családtagjai körében.
Vágólapra másolva!

Walter Cronkite, a II. világháború idején a UPI hírügynökség haditudósítója, a háború után moszkvai tudósítója volt. 1946-ban ő vezette a náci háborús bűnösök perének nürnbergi tárgyalásáról tudósító stábot.

1950-81 között a CBS televíziós társaság hírműsorainak vezetőjeként országos ismertségre tett szert, és működése a tárgyilagos híradás mintájául szolgált. A BBC szerint 1962 és 1981 között vezette a CBS esti híradóját, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a program a legnézettebb hírműsor lett Amerikában.

Az amerikai televíziós újságírás egyik legtekintélyesebb alakjaként tartották számon. Tevékenységét többször ismerték el Grammy-díjjal. 1981-ben megkapta az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Amerikaiak milliói számára idéz a hangja olyan történelmi eseményeket, mint az 1962-es kubai rakétaválság, vagy Kennedy elnök meggyilkolása - ő jelentette be elsőnek az elnök halálhírét, életében először kizökkenve közmondásos nyugalmából -, a vietnami háború vagy a Watergate-ügy. A Watergate-botrány nyomán aztán Cronkite mondta be Nixon elnök lemondását is.

Nem véletlenül tartották őt "Amerika leghitelesebb emberének" - 1972-ben egy amerikai közvéleménykutatás is megerősítette ezt, Cronkite-ban ekkor jobban bíztak az emberek, mint az elnökben, a kongresszus tagjaiban és a többi újságíróban.

Lyndon B. Johnson elnök mondta a vietnami háborút bíráló kommentárjai kapcsán: "Ha elveszítjük Cronkite-ot, elveszítjük az átlagamerikait". Visszavonulása után is időnként meghívták egy-egy jeles esemény tudósítására, mint például John Glenn 1998-as űrrepülése alkalmából, mivel ő volt ott az első amerikai űrhajós 1962-es úttörő útjánál.