Óvadék ellenében szabadon engedték Iránban az utolsó brit követségi alkalmazottat is, akit múlt hónapban az elnökválasztás utáni zavargásokkal összefüggésben tartóztattak le. Teherán azzal vádolta a követség munkatársait, hogy uszítják a tüntetőket.

Szabadon engedték Iránban az utolsó olyan brit követségi alkalmazottat is, akit az elnökválasztás utáni zavargásokkal összefüggésben tartóztattak le - írja a BBC. A kilenc elfogott követségi alkalmazott közül utolsóként kiszabadult férfit - aki politikai elemzőként dolgozott a követségen - szintén azzal vádolták, hogy az újraválasztott elnök, Máhmúd Ahmadinezsad ellen uszított.

Nagy-Britannia visszautasította a teheráni vádakat, miszerint az elnökválasztás utáni zavargásokat szították volna a követségi dolgozók. Az eset diplomáciai feszültséget keltett a két ország közt.

A követségi alkalmazott elhagyhatta a börtönt, de hamarosan valószínűleg bíróság elé kell állnia. Ügyvédje a BBC-vel azt közölte: 100 ezer dollár óvadék fejében helyezték szabadlábra védencét.

Az utcai tüntetések azt követően kezdődtek, hogy a június választáson a hatalmon lévő Máhmúd Ahmadinezsad nyert, a demonstrálók kétségbe vonták a voksolás tisztaságát és végeredményét. A többször kiújult harcokban legkevesebb húsz ember meghalt. Irán azzal vádolt külföldi államokat - főként Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, hogy ellenállásra uszítja a tüntetőket.