Lefasisztázták az izraeli külügyminisztert Brazíliában

Vágólapra másolva!
Tüntetést is szervez a brazil baloldal az izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman látogatása ellen. Egy brazil tisztviselő fasisztának és rasszistának nevezte az izraeli diplomácia vezetőjét, a brazil külügy viszont elhatárolódott a kemény ítélettől. Lieberman latin-amerikai útján igyekszik helyreállítani országa megcsorbult tekintélyét a térségben.
Vágólapra másolva!

Fasisztának nevezte egy magas rangú brazil tisztségviselő Avigdor Lieberman izraeli külügyminisztert, aki a nap folyamán a dél-amerikai országban kezd tárgyalásokat.

A Háárec című izraeli napilap keddi számának Valter Pomar, a hatalmon lévő brazil Munkáspárt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára azt mondta: "Lieberman fasiszta és rasszista". Hozzátette, hogy a "brazil baloldal tüntetéseket szervez majd tiltakozásul személye és politikája ellen".

A Háárec ugyanakkor idézte a brazil külügyminisztérium szóvivőjét is, aki azt mondta, hogy "Pomar nem képviseli a brazil kormány álláspontját". Liebermant kedden fogadja Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint Lieberman brazíliai látogatása egy tíznapos dél-amerikai körút része, amelynek célja ellensúlyozni Irán térségbeli befolyását.

Lieberman, az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője világszerte megbotránkozást okozott rasszistának tartott kijelentéseivel. Arabellenes retorikája nyugtalanságot okozott a palesztinokban és a térség arab országainak vezetőiben is, ahogy az a kijelentése is negatív visszhangot keltett, miszerint Izraelt nem kötik a palesztinokkal kötendő békével kapcsolatos korábbi megállapodások.

Lieberman lett korábban a legnagyobb nyertese a február 10-én tartott izraeli előre hozott választásoknak, amelyet Benjámin Netanjahu nyert meg. Lieberman lett a mérleg nyelve a koalíciós alkudozásban, és végül a februárig kormányzó Kadima párt miatta nem csatlakozott az új koalícióhoz.