A kommunisták okozták Hodorkovszkij vesztét

Vágólapra másolva!
Azért szálltak rá az orosz hatóságok Mihail Hodorkovszkij nagyvállalkozóra, mert Vlagyimir Putyin akkori elnöknek nem tetszett, hogy a beleegyezése nélkül pénzelte a kommunista pártot - mondta Mihail Kaszjanov egykori orosz kormányfő, aki szerint Putyin személyesen közölte vele indokait. Hodorkovszkij börtönbüntetését tölti, de jogorvoslatért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, ahol Kaszjanov is vallomást tett.
Vágólapra másolva!

Mihail Hodorkovszkij börtönbe csukott Jukosz-vezérigazgató Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök beleegyezése nélkül pénzelte a kommunista pártot, ezért indult ellene eljárás - állítja Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök.

Kaszjanov erről egy eskü alatt tett nyilatkozatot nyújtott be az Európai Emberi Jogi Bíróságra, ahol Hodorkovszkij azért perelte be az orosz államot, hogy bebizonyítsa: a bebörtönzésével végződő eljárás politikai indíttatású volt. A bíróság januárban fogadta be az ügyet, az első meghallgatások novemberben várhatók.

A volt kormányfő azt állította, számtalan alkalommal faggatta Putyint, hogy árulja el, miért tartóztatták le 2003 júliusában Platon Lebegyevet, Hodorkovszkij közvetlen munkatársát, és hogy miért szorgalmazta a Kreml az oligarcha cége ellen adócsalás miatt indult eljárást.

Kaszjanov a Financial Times brit lapnak azt mondta, Putyin végül egy magánbeszélgetésen árulta el, hogy a mágnás akkor húzta ki a gyufát, amikor pénzelni kezdte a kommunistákat, jóllehet a Kreml csak abba egyezett bele, hogy a liberális Jablokót és a Jobb Erők Szövetségét támogassa. "Többet nem mondott" - közölte kettejük beszélgetéséről Kaszjanov.

Vlagyimir Putyin ebben az időszakban - Hodorkovszkij 2003 októberi letartóztatása után - erősítette meg hatalmát. A decemberi választásokon már nem indulhattak el a liberális pártok, a kommunistákat pedig elhallgattatták.