Elnézést kért a nácinak öltözött román polgármester

Vágólapra másolva!
A heves tiltakozás hatására végül bocsánatot kért a nácinak öltözött konstancai polgármester. Radu Mazare egy divatbemutatón utánozta Tom Cruise-t a Valkűr című filmből, és 15 éves fiát is náci egyenruhába bújtatta.
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért a közvéleménytől Radu Mazare konstancai polgármester amiatt, hogy egy helyi divatbemutatón vasárnap náci egyenruhában jelent meg - írja a Manna.ro erdélyi magyar nyelvű hírportál. Mazare 15 éves fiát is hasonló ruhába öltöztette.

A náci bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ azonnal tiltakozott, és bocsánatkérésre szólította fel a polgármestert. Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ vezetője sértésnek és gaztettnek minősítette a történteket. A városvezetőnek írt levelében úgy fogalmazott: "nagyon nehéz pontosan kifejezni azt a fájdalmat, amit az ön feltűnése okozott, és ez nemcsak a zsidókra és a nácizmus többi áldozatára áll, hanem minden olyan tisztességes emberre, aki ismeri a II. világháború történetét".

Mazare viszont a BBC szerint azt állította , hogy őt csak a Valkűr című - az Adolf Hitler elleni merényletről szóló - mozifilm inspirálta. Hozzátette, hogy nem SS-egyenruháról, hanem német katonaruháról van szó. Ő mindegyik horogkeresztet leszedte az öltözékéről, kivéve egy apró szvasztikát az övön.

"Leellenőriztem a ruhát, mielőtt felvettem volna, de az a horogkereszt olyan kicsi volt, hogy nem vettem észre" - mondta a Romanian Times című lapnak. "Tényleg megkedveltem azt az egyenruhát, miután láttam Tom Cruise-t a Valkűr című filmben" - nyilatkozta. A ruhát állítása szerint egy németországi kosztümboltban vette.

Zuroff szerint ez nem mentség, hogy ez csak katonai egyenruha, mivel a német haderő, a Wehrmacht "aktív szerepet játszott" a háború alatti tömeggyilkosságokban. A ruhában való feltűnéssel Mazare támogatást és nosztalgiát fejezett ki a náci rendszer iránt - írta.

Románia 1940-től a náci Németország oldalán harcolt a háborúban egészen az 1944-es kiugrásig. A Nobel-békedíjas Elie Wiesel szerint a román hatóságok 380 ezer zsidót öltek meg a háború idején. Manapság a romániai zsidó közösség 9-10 ezer fő közé tehető - írja a BBC.

A Központ a Romániai Antiszemitizmus Ellenőrzéséért és Leküzdéséért nevű civil szervezet az ország főügyészéhez fordult - írta a CNN. Maximilian Katz, a szervezet vezetője szerint Mazare megsértette a romániai jogot fellépésével. Szerinte az üzenet egyértelműen az volt, hogy "náci egyenruha viselése és a náci menetelés legális és divatos Romániában". Ezen kívül az is felháborító szerintük, hogy fiát is az öltözék viselésére buzdította.

Radu Mazare híres szereplési vágyáról, az Erdély Online szerint egyszer már feltűnt 007-es ügynökként is egy másik bemutatón. Az erdélyi hírportál szerint a 41 éves Mazare már korrupció miatt is többször a figyelem középpontjába került, többször kihallgatta a korrupcióellenes ügyészség.