Nem vádolják meg a rendőrökkel vitázó harvardi professzort

Vágólapra másolva!
Mégsem kell hatósági személy sértegetése miatt felelnie annak a Harvardon tanító afro-amerikai professzornak, aki összevitatkozott az őt igazoltató rendőrökkel. A rendőrség szerint csak szerencsétlen félreértésről volt szó, ezért ejtették a vádat.
Vágólapra másolva!

Ejtette a vádakat kedden a rendőrség a Harvardon tanító afro-amerikai professzor ellen, aki egy igazoltatás során vitába bonyolódott a rendőrökkel az egyesült államokbeli Cambridge-ben.

Az 58 éves Henry Louis Gates, az afro-amerikai kérdésekkel foglalkozó tanulmányok elismert tudósa a múlt héten tért haza Kínából. Az egyetemhez közel lévő otthonának ajtaját nem tudta kinyitni, ezért az őt szállító sofőrrel közösen a vállukkal törték be beszorult ajtót. Ezt látva valaki értesítette a hatóságokat, hogy betörők akarnak bejutni a házba.

A kiérkezett rendőrök már csak Gatest találták a helyszínen. Felszólították, hogy igazolja magát, ő azonban erre a rendőrség szerint minősíthetetlen hangnemben kiabálni kezdett a járőrökkel, akiket rasszistának nevezett. Kikérte magának, hogy bőre színe miatt durván bánnak vele, s azt követelte, hogy a rendőrök mutassák meg azonosító számukat.

Végül Gatest előállították, majd óvadék ellenében szabadon engedték. Az egyetemi tanár ellen ugyanakkor hatósági személy sértegetése miatt vádat emeltek.

A cambridge-i rendőrség kedd esti közleményében "sajnálatosnak és szerencsétlennek" minősítette az esetet. Hozzátették, a történtek nem vethetnek árnyékot Gates professzor személyiségére és hírnevére, vagy a helyi rendőrök jellemére, egyben ejtették a tanár elleni vádakat.