Beismerte a riportergyilkosságot az ukrán extábornok

Vágólapra másolva!
Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat szerint beismerte Georgij Gongadze újságíró megölését az a volt tábornok, akit a férfi meggyilkolásával gyanúsítanak. A tábornokot kedden fogták el, és állítólag több korábbi magas rangú ukrán vezetőt is megnevezett, mint akiknek közük volt a bűntetthez. Annak idején még Leonyid Kucsma elnököt is megvádolták azzal, hogy ő rendelte meg Gongadze megölését.
Vágólapra másolva!

Állítólag beismerő vallomást tett Olekszij Pukacs volt ukrán tábornok, akit Georgij Gongadze ukrán újságíró meggyilkolásával gyanúsítanak. A tábornok vallomásában több magas rangú politikusról is azt állította, hogy közük volt az ügyhöz, és azt ígérte, megmutatja a nyomozóknak, hol van Gongadze levágott feje - közölte az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat helyettes vezetője, de további részleteket nem árult el - jelentette az AP.

A felső körökbe vezető korrupciós ügyeket feltáró Gongadzét 2000-ben rabolták el, majd gyilkolták meg. Lefejezett holttestét elrablása után hónapokkal találták meg egy erdőben. Elrablói megverték, megkötözték, benzinnel locsolták le és felgyújtották. A bűntett megszervezésével és az újságíró meggyilkolásával az akkor a belügyminisztérium megfigyelési osztályát vezető Pukacsot gyanúsítják, akit most kedden fogtak el. A tábornokot 2003-ban már egyszer letartóztatták, ám rövid időn belül kiengedték, és egészen mostanáig bujkált.

A gyilkossági ügyben korábban már több év börtönre ítéltek három volt rendőrt, ám Gongadze családja kitartott amellett, hogy a bűntett felelőseit magas rangú tisztviselők között kell keresni. Pukacs elfogása és vallomása révén várhatóan világossá válik az akkori ukrán vezetés állítólagos szerepe a férfi halálában.

A gyilkosságot követően napvilágra került titkos hangfelvételek arra utaltak, hogy a bűntett mögött nem más állt, mint Leonyid Kucsma akkori ukrán elnök. A felvételeken - amelyeket Kucsma egyik testőre készített és adott át egy ellenzéki politikusnak - az elnök Jurij Kravcsenko volt belügyminiszterrel beszél arról, hogy mennyi gondot okoz neki az újságíró, és arra utasítja beosztottjait, hogy oldják meg a problémát.

Kucsma nem tagadta, hogy az ő hangja hallható a felvételeken, de azt állította, azokat meghamisították, hogy úgy tűnjön, olyan dolgokat is mondott, amiket valójában nem.