Savveszély miatt kiürítettek három rigai kerületet

Vágólapra másolva!
Egy 20 tonnás tartályból mérgező sav szökött a levegőben a lettországi Riga kikötőjében. Három kerületet kiürítettek, mivel a mérgező anyag szivárgása mellett annak berobbanásától is tartanak.
Vágólapra másolva!

Rendkívül mérgező sav szökött a szabadba csütörtökre virradóra a rigai kikötőnél. Három környékbeli kerület lakóit evakuálták, mert nagy a veszélye annak, hogy az elegy berobban.

A lett tűzoltóság közlése szerint az éjszaka folyamán a rigai kikötő egyik tartályában kémiai folyamat indult be, aminek következtében színtelen mérgező anyag - aceton-ciánhidrin - szivárgott ki, ezt csak csütörtök reggel vettek észre.

A tűzoltóság parancsnoka közölte, hogy nagyon komoly a helyzet, és fennáll a veszélye egy nagyon erős robbanásnak, mivel a 20 tonnás tartályban egyre nő a nyomás. Ha a szóban forgó anyag a levegővel érintkezik, életveszélyes mérgező anyag, ciánhidrogén (kéksav) keletkezik.

A rigai kikötő forgalmát felfüggesztették. A helyszínre küldtek egy csoportot, amelynek különleges tartályokba kell összegyűjtenie a mérgező anyagot.