Sanghajban két gyerek is lehet egy családban

Vágólapra másolva!
Két gyermek vállalására buzdítják a fiatal sanghaji párokat a helyi hatóságok. A város azért szakított a Kínában 30 éve bevezetett, szigorú egygyerekes politikával, mert egyre öregedik a népessége, és félő, hogy pár éven belül nem lesz elég dolgozó, aki eltartsa a nyugdíjaskorúakat. Kína egészének hasonló gondokat jósolnak.
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta példátlan intézkedést hoztak a sanghaji hatóságok: arra buzdítják a házaspárokat, hogy vállaljanak két gyereket. Csupán annyi a feltétel, hogy nekik maguknak egyedüli gyerekként kellett felnevelkedniük.

Ennek azonban szinte az összes kínai városi lakos megfelel. A túlnépesedés megelőzése érdekében ugyanis már több mint harminc éve az egygyermekes családmodellt szorgalmazza a kínai vezetés, még az alkotmányba is belevették ezt a politikát. Aki a hivatalos gyerekvállalási szabályok ellenére több gyermeket vállal, azt pénzbüntetéssel sújtják, és a munkahelyükön is kipellengérezik őket.

Kivételek ugyan eddig is voltak, de elenyésző számban: azoknak a parasztcsaládoknak engedték, hogy két gyereket vállaljanak, amelyekben az elsőszülött lány lett.

Most azok, akik maguk is egykeként nevelkedtek, lehetőséget kapnak - legalábbis Sanghajban -, hogy két gyermeket vállaljanak, mindenféle hátrányos megkülönböztetés nélkül.

Az intézkedés hátterében a város népességének elöregedése és az emberek anyagi gyarapodása áll. Az idősek arányának növekedése miatt egyre több a nyugdíjas, a 60 éven felüliek aránya 2020-ra elérheti a város lakosságának 30 százalékát - írja a BBC.

Kínát évek óta arra figyelmeztetik, hogy a szigorú egygyermekes politika miatt túlságosan elöregedik a társadalom, és nem lesz, aki megtermelje a sok nyugdíjas ellátásához szükséges javakat. Az amerikai Center for Strategic and International Studies kutatóintézet szerint 2050-re 1,6 aktív dolgozó jut majd egy nyugdíjasra, míg 1975-ben még 7,7 jutott.