Levélben követeli Múszavi a bebörtönzöttek elengedését

Vágólapra másolva!
Mir Hosszein Múszavi és Mehdi Karúbi volt elnökjelöltek nyílt levélben követelték az iráni kormányzattól, hogy engedjék szabadon azokat, akiket a kormányellenes tüntetések során fogtak el. Valószínűleg több ezer ember ül most is börtönben a zavargások miatt, őket gyaníthatóan meg is kínozták az iráni hatóságok.
Vágólapra másolva!

Iráni ellenzéki vezetők azzal a követeléssel fordultak szombaton a hatóságokhoz, hogy engedjék szabadon a júniusi elnökválasztást követő tüntetéseken őrizetbe vetteket, akiket tudomásuk szerint mentális kínzásnak, durva fizikai bánásmódnak vetnek alá. Két reformszellemű iráni újság azt jelentette szombaton, hogy börtönben meghalt egy fiatal férfi, akit az egyik tüntetésen vettek őrizetbe.

A legfőbb vallási méltóságokhoz írt közös levelükben követelik általában az elnyomás megszüntetését az országban. "Azt várjuk önöktől, hogy figyelmeztessék a hatóságokat a törvénytelenségek káros következményeire, és hogy megakadályozzák az elnyomást az Iszlám Köztársaságban" - írta Mir Hoszein Múszavi, az elnökválasztáson a legtöbb szavazatot szerzett ellenzéki jelölt, a szintén jelöltként indult Mehdi Karúbi volt parlamenti elnök és Mohammed Hatami volt reformer államfő.

A levél szövegét Múszavi hírportálján, a Ghalamnewson, valamint Karúbi napilapjának, az Etemad Mellinek az internetes változatában jelentették meg. A két volt elnökjelölt ismét elítélte az elnökválasztás lefolytatásának módját, és kijelentették, hogy a hivatalosan győztesnek kikiáltott Mahmúd Ahmadinezsád kormánya teljesen illegitim.

A hivatalos választási eredmények ellen a június 12-i szavazás után több héten át több százezren tüntettek Iránban. A tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban legalább húszan meghaltak. Emberi jogi szervezetek szerint több ezer, a hatóságok szerint alig több mint ezer embert tartóztattak le. Az Iszlám Köztársaság harmincéves történetének ez a legnagyobb politikai válsága.

Az Etemad Melli című lap szerint az egyik börtönben meghalt egy 25 éves férfi, Mohszen Ruholamini, akit egy július 9-i tüntetésen vettek őrizetbe. Halála okát nem említi az újság. Az áldozat a negyedik volt elnökjelölt, Mohszen Rezai tanácsadójának, Abdolhoszein Ruholamininek volt a fia.

Karúbi külön is levelet írt Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei hírszerzési miniszternek, és azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy eltitkolják az utóbbi hetek leszámolásai során megöltek számát, és kínozzák a bebörtönzötteket. "A hírszerző hálózat a nép elnyomásának legsötétebb és legfélelmetesebb eszközévé vált...az őrizeteseket illegális fogdákban tartják, mentálisan kínozzák, és fizikailag durván bánnak velük. Az iráni hírszerző ügynökök módszerei rosszabbak, mint a cionistáké (izraelieké) a megszállt Palesztinában. A holttesteket legalább átadhatnák a hozzátartozóknak" - írta Karubi a levélben, amely szintén az Etemadban jelent meg.