Agymosott fiúkat szabadítottak ki a tálibok fogságából

Vágólapra másolva!
Még a szüleiket is hitetlennek nevezték azok a fiúk, akiket öngyilkos merénylőnek készítettek fel a tálibok Pakisztánban, a Szvat-völgyben. A fiúkat, akiket videofilmekkel, vallási hiedelmekkel győzködtek a tálibok, hogy öljék az iszlám ellenségeit, a hadsereg szabadította ki.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylőnek kiszemelt, agymosásnak alávetett fiatal fiúkat menekítettek ki a tálibok fogságából a pakisztáni biztonsági erők a nyugat-pakisztáni Szvat-völgyben és környékén. A 9 és 18 év közötti fiúk még a szüleiket is hitetlennek nevezték.

Besír Bilur, az Északnyugati Határvidék tartomány kormányának egyik minisztere szerint fogva tartóik filmeket vetítettek le nekik arról, mekkora elnyomás alatt élnek a muszlimok a palesztin területeken és Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén, illetve vallási útmutatásokat idéztek nekik, hogy meggyőzzék őket: a mennybe kerülnek, ha megölnek néhányat az iszlám ellenségei közül.

Kilenc ilyen fiút találtak a tálibok elleni rajtaütések során, két másik önként adta föl magát, de katonai vezetők szerint ennél sokkal többen lehetnek, mert a tálibok sok családot rákényszerítettek, hogy adjanak át nekik fiúgyerekeket.

A pakisztáni katonaság közel három hónapja indított hadműveletet a tálibok szvat-völgyi állásai ellen a fővárostól, Iszlámábádtól alig több mint 100 kilométerre nyugatra. Nagyjából 20 ezer katonát vetettek be az offenzívában. Az elmúlt két hétben több százezren visszatértek lakóhelyükre azok közül, akik előzőleg elmenekültek a harcok elől, jóllehet a völgy északi részén még van szórványos ellenállás, és a körzet központi településének, Mingórának a külvárosa sem biztonságos.

A pakisztáni hadsereg várhatóan folytatja az előrenyomulást délnyugat felé, hogy a Dél-Vazirisztán törzsi területet is megtisztítsa a szélsőségesektől, ott azonban sokkal többen vannak, mint a Szvat-völgyben voltak. Az amerikai haderő júliusban nagyszabású offenzívát indított a pakisztáni törzsi területtel szomszédos dél-afganisztáni Hilmend tartományban.