Kínában végzik ki a világ halálraítéltjeinek 87 százalékát

Vágólapra másolva!
Kína uralja a világ kivégzéseit: 5727 világszerte halálbüntetéssel sújtott elítéltből 5000 kínai volt tavaly. Egy emberjogi szervezet közölte az adatokat, mely szerint Irán és Szaúd-Arábia is előszeretettel alkalmazza a legsúlyosabb büntetési módot. Három ország eltörölte a halálbüntetést, az Egyesült Államokban azonban így is közel három tucat emberre mondták ki a halált, és hajtották is végre a büntetést.
Vágólapra másolva!

Világszerte csökkentek a kivégzések 2008-ban, Kína továbbra is világelső a legsúlyosabb büntetés alkalmazásában egy jogvédő szervezet szerdai közlése szerint.

Az Egyesült Államokban tavaly csökkent a kivégzések száma, míg Irán és Szaúd-Arábia az élbolyban foglal helyet - közölte az El a Kezeket Káintól nevű halálbüntetés-ellenes csoport 2008-ra és 2009 első felére vonatkozó jelentésében.

A csoport szerint 2008-ban világszerte összesen 5727 kivégzést hajtottak végre, szemben az egy évvel korábbi 5851-gyel. Negyvenhat országban alkalmazták ezt a büntetésnemet, hárommal kevesebben, mint 2007-ben. Burundi és Üzbegisztán eltörölte a halálbüntetést, Sierra Leone pedig tízéves moratóriumot vállalt.

A jelentés szerint Kínában legkevesebb 5000 kivégzést hajtottak végre, ami becslések szerint a tavalyi kivégzések 87,3 százalékát teszi ki. Az El a Kezekkel Káintól közölte: becslései a sajtóban közölt, illetve más jogvédő szervezetek által közzétett adatokon alapulnak, miután Kínában a kivégzések pontos száma továbbra is államtitok.

A China Daily című angol nyelvű pekingi újságban megszólaltatott kínai illetékes mindazonáltal célzott arra, hogy hazájában a jövőben csökkenni fog a kivégzések száma. A legfelsőbb népi bíróság elnökhelyettese azt állította, hogy a kínai bíróságok csak a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire fogják kiszabni ezt a büntetést.

Tavaly Iránban 346 kivégzést hajtottak végre, szemben az egy évvel korábbi 355-tel. Szaúd-Arábiában 102 embert végeztek ki, míg 2007-ben 166-ot. Június végéig a gyermekek jogait rögzítő ENSZ-egyezményt megsértve Iránban négy, Szaúd-Arábiában pedig három kiskorút végeztek ki.

A római székhelyű szervezet szerint számos, terrorizmussal gyanúsított elítéltet végeztek ki Afganisztánban, Indonéziában, Iránban és Irakban is. A terrorizmus elleni harc jegyében Kína megtorló intézkedéseket alkalmaz a tibeti és az ujgur kisebbség ellen.

Az Egyesült Államokban tavaly 37 elítéltet végeztek ki, öttel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kivégzések közel felét Texasban hajtották végre.