Elbocsátották a trágár pólót hordó horvát operatőrt

Vágólapra másolva!
Nem bírta elviselni a horvát kormányfő a kabinetjét ért durva - de lehetséges, hogy véletlen - kritikát. Egy operatőr ugyanis a kormányt baszogatással vádoló pólóban jelent meg - igaz a "Nekem nem kell a szex, mert a kormány naponta baszogat" angol nyelvű feliratos pólót New Yorkban vette. A médiamunkást elbocsátotta a horvát RTL televízió, és ezt sokan politikai tettnek minősítik Horvátországban.
Vágólapra másolva!

Elbocsátották állásából a horvát RTL tévé egyik operatőrét, mert angol feliratú pólójának szövege fölháborította Jadranka Kosor miniszterelnököt, aki ugyanakkor tagadja, hogy az operatőr elbocsátását akarták volna. A Horvát Újságíró Szövetség (HND) a tévés "kirúgását" a horvát médiára gyakorolt kormányzati nyomásnak tartja.

Ivan Cvirn kamerájával a csütörtöki kormányülésől készített tudósítást, ami után elbocsátották az RTL-től, mert egy olyan, New Yorkban, az utcán vásárolt trikó volt rajta, amelyre az volt ráírva, hogy "I don't need sex, the government fucks me every day" (Nekem nem kell a szex, mert a kormány naponta baszogat).

Horvát híradások szerint a kormányfő arra kérte az újságírókat, hogy a kormányzati épületekben mellőzzék a feliratos ruhadarabokat. Kosor szerint az operatőr által viselt felirat sértő a kormány minden tagjára nézve, és ő meg fogja védeni a munkatársai méltóságát. "A kormány tagjainak sértegetése egy kormányülésen nem egyenlő a sajtószabadsággal" - mondta.

Az újságíró-szövetség tiltakozásában rámutatott, hogy az újságírók nem vendégek a kormányüléseken, ahogy azt a miniszterelnök kijelentette, hanem a munkájukat végzik, és az épület nem Jadranka Kosor privát lakosztálya.

A HND a miniszterelnök reagálást a pólófeliratra, majd az operatőr elbocsátását úgy értékelte, hogy az egyértelmű kormányzati nyomás a médiára. Jobban tenné a kormány, ha a nehéz gazdasági helyzetben az ország fontos ügyeivel foglakozna, és nem egy operatőr trikójának feliratával - hangsúlyozta közleményében a Horvát Újságíró Szövetség.

Közben internetes akció kezdődött az operatőr védelmében és a kormány ellen. A honlapra pénteken 17 óráig több mint 2900 felhasználó írt be a trikó feliratára hasonlító szöveget. A honlap létrehozói szerint minden nyolcadik másodpercben valaki baszogatja a horvát kormányt.