Elkezdődött az iráni tüntetők pere

Vágólapra másolva!
Százas nagyságrendben állítottak bíróság elé a júniusi elnökválasztás szerintük elcsalt végeredménye ellen tiltakozó tüntetőket Iránban. Súlyos vádakkal illetik őket, köztük több ismert politikust is.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az iráni elnökválasztást bíráló tüntetők egy csoportjának a pere szombaton. A teheráni forradalmi bíróság előtt azok a "felkelők" felelnek tetteikért, akik a június 12-én rendezett elnökválasztás tisztaságát kétségbe vonva vonultak az utcákra.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség szerint száz embert állítottak bíróság elé, köztük több ismert reformpárti politikust is, például Mohamed Ali Abtahi volt alelnököt, Mohszen Aminzade egykori külügyminiszter-helyettest és Behzad Nabavi volt ipari minisztert.

Az IRNA iráni hírügynökség jogi forrásokat idéző jelentése szerint a bíróság elé állított személyek között vannak olyanok is, akikről fényképek bizonyítják, hogy bűncselekményeket követtek el. A hírügynökség megjegyezte azt is, hogy néhányan még szökésben vannak.

Az IRNA szerint a vádpontok között ott van a nemzetbiztonsági érdekek elleni cselekvés, az iszlám forradalommal szemben álló csoportokkal való kapcsolattartás, a zendülés és a vandalizmus - hívja fel a figyelmet a BBC. A vádak között szerepel az is, hogy az érintetteknek törvényellenes módon tűzfegyverek és gránátok voltak a birtokukban, megtámadták a rendfenntartó erőket, valamint képeket juttattak el az ellenséges médiának.

A választás hivatalos eredménye szerint Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnök a leadott szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg. Eskütételére várhatóan augusztus 3-án, hétfőn kerül sor, Mir Hoszein Múszavi, a vesztes elnökjelölt és hívei azt állítják, hogy Ahmadinezsád csalással győzött.

A voksolást eredményének ismertetése után kezdődött tiltakozási hullám méretét tekintve a legnagyobb volt az 1979-es iszlám forradalom idején lezajlott tömegmegmozdulások óta. A tüntetésekben 30 személy életét vesztette, a hatóságok kétezer embert állítottak elő.