Tüdőpestis miatt karanténba zártak egy kínai várost

Vágólapra másolva!
Tüdőpestisben halt meg egy férfi egy északnyugat-kínai városban. A haláleset után a tízezer lakost számláló várost egészségügyi zárlat alá helyezték. A WHO szerint a tüdőpestis a fertőzéstől számított 24 órán belül halálos lehet.
Vágólapra másolva!

Tízezer embert helyeztek karanténba egy északnyugat-kínai városban, miután egy ember tüdőpestisben meghalt, tizenegy pedig megfertőződött a betegséggel.

A Csinghaj (Qinghai) tartományban fekvő Ziketan városban egy 32 éves marhapásztor halt meg tüdőpestisben - közölte a tartományi egészségügyi hivatal szombaton. A tájékoztatóból azonban nem derült ki, hogy mikor halt meg a férfi.

A fertőzöttek többsége az elhunyt férfi hozzátartozója, kórházban ápolják őket, állapotuk stabil. A tízezer lakost számláló várost azonban egészségügyi zárlat alá helyezték.

A tüdőpestist cseppfertőzés útján baktérium okozza, emberről emberre terjed. Ugyanaz a baktérium okozza, mint a fekete halál néven is ismert bubópestist, amely a középkorban 25 millió embert ölt meg Európában.

A tüdőpestis azon fertőző betegségek közé tartozik, amelyek a legtöbb halálos áldozatot szedik. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint a tüdőpestis a fertőzéstől számított 24 órán belül halálos lehet.