Gyógyszernek ellenálló vírustörzset találtak az USA-ban

Vágólapra másolva!
Texasban, a mexikói határ közelében is találtak olyan H1N1 törzseket, amelyekre nem hatott a Tamiflu nevű gyógyszer. Az ellenálló új influenza-vírusok a jövőben még inkább elterjedhetnek, éppen a betegség elleni szerek túlzott alkalmazása miatt.
Vágólapra másolva!

Néhány, Tamiflunak ellenálló H1N1-influenzás esetet találtak az amerikai-mexikói határ mentén - jelentette be hétfőn a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) képviselője, Maria Teresa Cerqueira. Mint mondta, Texasban, a mexikói határ közelében megfigyeltek néhány esetet, melyeknél az újinfluenza vírusa rezisztens, vagyis ellenálló volt a Tamiflu nevű vírusellenes szerre.

Korábban Dániában, Japánban, Hongkongban és Kanadában már találtak a vírusellenes gyógyszernek ellenálló új, H1N1-vírusos eseteket. A szakértők szerint az ellenálló vírustörzsek terjedése várható a Tamifluhoz hasonló, vírus elleni szerek túlzott használata miatt van. "Az Egyesült Államokban vényköteles a Tamiflu, de Mexikóban és Kanadában szabadon árulják és az első tüsszentésnél beszedik. Amikor pedig valóban szükség van rá, nem hatásos" - mondta a PAHO képviselője.