Hét évet kapott egy volt miniszter Portugáliában

Vágólapra másolva!
Első fokon hét év börtönre ítéltek Portugáliában egy polgármestert, aki korábban területfejlesztési miniszter is volt. A polgármester pénzért adott ki építési és területfoglalási engedélyeket, majd a pénzt külföldi bankszámlákon rejtegette az adóhatóság elől.
Vágólapra másolva!

Hét év szabadságvesztést szabtak ki hétfőn Portugáliában egy volt miniszterre, Isaltino Moraisra, akit csalás, vesztegetés, hivatali visszaélés és pénzmosás vádjában találtak bűnösnek. A bíróság megemlítette az ítéletben, hogy a vádlottnak egyáltalán nincs lelkiismeret-furdalása amiatt, amit elkövetett. Morais közölte, fellebbezni fog a határozat ellen.

Az 59 éves politikus három év megszakítással 1986 óta a Lisszabon melletti Oeiras város polgármestere. A vád szerint polgármesterként pénzért adott ki építési és területfoglalási engedélyeket. A befolyt összegeket svájci és belgiumi bankszámlákon rejtegette az adóhatóság elől.

Morais a jobboldali Szociáldemokrata Párt tagjaként 2002-től területfejlesztési miniszter volt a José Manuel Barroso, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke vezette kormányban, de már a következő évben kénytelen volt lemondani, mert büntetőeljárás indult ellene. Miután kegyvesztett lett a pártban, függetlenként indult 2005-ben a polgármesteri címért, és újraválasztották. Fogadkozott, hogy az októberben esedékes önkormányzati választásokon ismét sorompóba áll.