Rábólintott az amerikai szenátus a latin főbíróra

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus többsége támogatta Barack Obama elnök jelöltje, Sonia Sotomayor kinevezését a legfelsőbb bíróság tagjává. A döntés alapján Sotomayor lesz a legfőbb bírói testület az első latin származású tagja, illetve a harmadik nő, aki betöltheti ezt a posztot. A republikánusok többsége nemmel szavazott.
Vágólapra másolva!

A szenátus jóváhagyta csütörtökön Sonia Sotomayor kinevezését az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának tagjává. Személyében első ízben lesz latin-amerikai származású és harmadik alkalommal nő a tagja a legfőbb bírói testületnek. A szenátus 68 igen szavazattal fogadta el Barack Obama elnök jelöltjét, míg a republikánus többsége, 31 szenátor ellene szavazott. Sotomayor októberben foglalja el helyét, amely a 69 éves David Souter bíró nyugdíjba vonulásával üresedik meg.

Obama május 26-án jelentette be, hogy Sotomayort jelöli a legfelsőbb bíróság tagjának. Kiemelte jelöltjének kimagasló jogi szakértelmét, valamint azt, hogy Sotomayor tisztában van a bírói szerepkör korlátaival, tudja, hogy a bíró a törvényt értelmezi, és nem alkotja, döntéseit ideológiai elkötelezettség nélkül, a pártatlan igazság jegyében kell meghoznia. Utalt rá, hogy a bíró karrierjében kétpárti támogatást élvezett.

A fontos társadalmi kérdésekben döntő testület ideológiai összetétele nem változik meg azzal, hogy a liberális Souter helyére Sotomayor kerül, aki biztos liberális szavazatot jelent. A 9 tagú bíróságnak jelenleg 4 konzervatív és 4 liberális tagja van, 1 pedig hol az egyik, hol a másik oldalt támogatja szavazatával.

A legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezése egész életre szól; a bírák mandátuma halálukkal vagy nyugdíjba vonulásukkal ér véget. Az 54 éves Sotomayor - a New York-i szövetségi kerületi fellebbviteli bíróság bírája, a Princeton Egyetem és a Yale Egyetem egykori diákja - a második nő lesz Ruth Bader Ginsburg mellett a nagy tekintélyű bírói testületben. A bronxi születésű Sotomayor 11 éve dolgozik a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely az ország pénzügyi központjának legfőbb fellebbviteli fórumaként elsősorban a vállalati és értékpapírpiaci jogban járatos.