Tálib parancsnokot fogtak a magyarokkal akciózó afgánok

Vágólapra másolva!
Tálib parancsnokokat fogtak el a NATO-erőkkel együttműködő afgán katonák szerdán - közölte a kínai állami hírügynökség. Az egyik letartóztatott tálib vezér Baglan tartományban esett fogságba, ahol szerdai jelentések szerint magyar katonák támogatásával indult offenzíva a lázadók ellen. A NATO afganisztáni parancsnoksága az [origo]-nak későbbre ígért tájékoztatást az akcióról.
Vágólapra másolva!

Öt tálib parancsnokot fogott el az afgán hadsereg az elmúlt napokban Észak- és Dél-Afganisztánban - írja az Új Kína hírügynökség afgán katonai forrásokra hivatkozva. Egyiküket Baglan tartományban kerítették kézre, ahol a hírügynökség korábbi jelentése szerint magyar NATO-katonák támogatásával kezdett hadműveletet az afgán haderő szerda reggel.

A harcba küldött magyar csapatokról szerdán jelentett az Új Kína, az értesülést a Honvédelmi Minisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta (erről bővebben itt olvashat). Akkor Abdul Ahad helyi afgán katonai vezetőre hivatkozva azt írták, hogy az afgán csapatok rendőri erőkkel és a NATO kötelékében szolgáló magyar csapatokkal indítottak közös hadműveletet. A csütörtöki jelentésben már nincsenek nevesítve a magyar katonák, az akcióról azonban ugyanaz az Abdul Ahad számolt be, aki egy nappal korábban a magyar csapatokat megemlítette.

Ahad szerint a viszonylag békés Baglan tartományban a lázadók elleni akció során elfogták Mullah Azizt, aki a Baglan-e-Markazi körzetben volt a tálib harcosok parancsnoka. Aziz az afgán tájékoztatás szerint szerepet vállalt egy sor "felforgató tevékenységben".

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a magyar katonák szerepet játszottak-e az elfogásában, és ha igen, pontosan mi volt a feladatuk. Az Új Kína az akcióban való NATO-szerepvállalásról csütörtökön mindössze annyit írt, hogy "a nemzetközi csapatokkal támogatott afgán biztonsági erők fokozott erőfeszítéssel küzdenek a kormányellenes milíciákkal." Az afganisztáni NATO-misszió (ISAF) kabuli központjában az [origo]-nak későbbre ígértek tájékoztatást az akcióról.

Az Új Kína szerint a baglani akcióval egyidőben a dél-afganisztáni Uruzgan tartományban négy további tálib vezetőt fogtak el. Mullah Lala, Mullah Hanan, Mulah Rabbani és Mullah Mudzsahid elfogásáról a helyi afgán csapatok parancsnoka, Shir Mohhamad Zazi számolt be.