Szóba állna a terroristákkal Obama tanácsadója

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány felülvizsgálná a Bush-kormány terrorellenes stratégiáját. Barack Obama amerikai elnök terrorellenes tanácsadója, John Brennan szerint eljött az idő, hogy terrorizmus elleni háború helyett diplomáciai eszközökkel, tárgyalásokon fékezzék meg a terrorizmust.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök terrorellenes tanácsadója szerint új módszereket kell bevetni a terrorcsoportok ellen - írja a BBC. John Brennan szerint ezentúl nem kéne a Bush-kormány idején bevezetett "terror elleni háború" kifejezést használni.

Brennan ezen kívül nem alkalmazna olyan kihallgatási módszereket, mint a hírhedt vízbefojtásos technika (a CIA vallatási módszereiről és az ún. waterboarding-technikáról korábbi cikkünkben olvashat). Ezek szerinte csak az al-Kaida kezére játszanak. Itt az ideje, hogy a diplomáciát és a párbeszédet részesítsük előnyben - nyilatkozta a tanácsadó. Brennan szerint az Egyesült Államokat nem szabad az alapján meghatározni, hogy mi ellen van, hanem azt kell sugallni, hogy mit tart követendőnek. Az Egyesült Államoknak ezentúl nem a katonai és terrorelhárító megoldásokat kell erőltetnie - mondta.

"Arra fogjuk használni az erőnket, hogy megmutassuk, a látszólag megfejthetetlen problémákat és jogos sérelmeket diplomácia, párbeszéd és demokratikus folyamatok segítségével oldjuk meg" - fogalmazott Brennan, aki szerint ez a "puha erő" taktikája. Brennan szerint a vízbefojtásos technika alkalmazása egyfajta aranybánya volt a szélsőségeseknek. A nyilvánosságra került kínzások aláásták az Egyesült Államok tekintélyét, és kegyetlen képet sugalltak róla.

Sok republikánus politikus, köztük a korábbi keményvonalas amerikai alelnök, Dick Cheney is kételkedik abban, hogy a Brennan által felvetett új terrorellenes politika hatékony lehet-e. Szerintük ugyanis a terrorellenes politika puhulása nem teszi majd biztonságosabbá Amerikát - írja a BBC.

A BBC szerint Brennan egyike volt azoknak a keveseknek, akiket Obama potenciális CIA-vezetőként tartott számon. Brennan azonban visszakozott, miután komoly kritikák érték. Éppen a CIA kemény vallatási technikái miatt kapott sok kritikát, de azt nem fejti ki a BBC, hogy mi köze volt ezekhez.