Medvegyev büntetné Grúziát a 2008-as háborúért

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev orosz elnök televíziós beszédben emlékezett meg a tavalyi grúz-orosz háborúról. Figyelmeztette Grúziát, hogy ne provokáljon feszültséget, és az Egyesült Államokat, hogy ne fegyverezze fel újra a kaukázusi államot. A 2008. augusztusi harcok során Grúzia elvesztette két tartományát, Dél-Oszétiát és Abháziát. A béke azóta is ingatag lábakon áll.
Vágólapra másolva!

A grúziai vezetésnek "büntetéssel" kell szembenéznie a tavalyi dél-oszétiai háború miatt - jelentette ki az orosz állami televízióban Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton, a harcok kirobbanásának első évfordulóján. Az államfő egyben újabb kaukázusi konfliktus kirobbanásának veszélyére figyelmeztetett, amiért "Grúzia akcióit" tette felelőssé. Medvegyev szerint Tbiliszi továbbra is erővel szeretné visszaállítani területi integritását Dél-Oszétiában és Abháziában.

Medvegyev az Egyesült Államok felelősségéről is beszélt televíziós üzenetében, mondván a Tbiliszinek szánt amerikai segélyek tovább szítják a feszültséget a régióban. "Köztudott, hogy ki fegyverez fel kit. Sajnos folytatódik a tbiliszi rezsim fegyverrel való ellátása" - fogalmazott az orosz elnök, utalva arra, hogy a háború előtti időszakban Washington látta el katonai felszereléssel Grúziát.

Néhány nappal korábban hasonlóan nyilatkozott Grigorij Karasin orosz külügyminiszter-helyettes is, azzal vádolva Washingtont, hogy "csendben újra felfegyverzi" Grúziát. A moszkvai diplomata akkor arra figyelmeztetett, hogy Oroszország erre a megfelelő módon fog válaszolni, ennek részleteire azonban nem tért ki.

Dél-Oszétia és Abházia miatt tavaly augusztus 8-án robbant ki fegyveres konfliktus Grúzia és Oroszország, illetve a szeparatisták között, miután Grúzia fegyveres akció keretében próbálta visszaszerezni az elszakadásra törekvő Dél-Oszétiát. A konfliktus később kiéleződött a szintén elszakadni akaró Abháziában is. A harcok végül azzal zárultak, hogy a grúz erők visszavonultak a két szakadár tartományból, majd a szembenálló felek kölcsönösen népirtással vádolták meg egymást.

A Grúziától elszakadni kívánó Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét augusztus 26-án ismerte el az orosz elnök. Dmitrij Medvegyev döntése előtt az orosz parlament mindkét háza is támogatta a határozatot. A moszkvai döntést a legtöbb nyugati ország, valamint a NATO-főtitkár és az EBESZ szinte azonnal elítélte.