Letiltott pártok miatt néz a németek körmére az EBESZ

Vágólapra másolva!
Bár az EBESZ általában friss demokráciákba és kétes hírű államokba küld választási megfigyelőket, idén Németországba is kiküldenek egy csapatot. Ennek egyik oka, hogy a német választási bizottságok több pártot nem engedtek elindulni a szeptemberi voksoláson.
Vágólapra másolva!

Választási megfigyelőket küld Németországba a szeptember 27-i parlamenti választásokra az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) - írta hétfőn a Financial Times Deutschland. Az EBESZ általában kétes hírű országokba vagy fiatal demokráciákba küld megfigyelőket, idén azonban néhány kis párt vitatott elutasítása miatt Németország is felkeltette a szervezet figyelmét.

"Először ebben az évben küldünk szakértői csapatot a Bundestag-választások megfigyelésére" - mondta a lapnak az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának szóvivője, Jens-Hagen Eschenbächer, aki szerint a pártok indulásának elutasítása az egyik olyan téma, amelyet a választási megfigyelők meg fognak vizsgálni. A megfigyelők szeptember közepén érkeznek Németországba, és októberben nyilvános jelentéssel zárják le munkájukat.

Az elmúlt hetekben a választási bizottságok elutasították több párt indulási kérelmét is. Ezek többsége komolytalan kezdeményezés volt, mint például a Németországi Anarchista Pogópárt, a Violák a Spirituális Politikáért vagy a Titanic című szatíramagazin által alapított Párt a Munkáért, Jogállamért, Állatvédelemért, Elitfejlesztésért és Bázisdemokrata Kezdeményezésért. A hobbipártok mellett azonban egy komoly politikai formáció is tiltólistára került: a bajor Keresztényszociális Unióból (CSU) kivált Gabriele Pauli által létrehozott Szabad Unió.

A Szabad Unió indulását előbb a bajor tartományi választási bizottság utasította el, mert a párt által benyújtott dokumentumokról hiányzott Pauli saját kezű aláírása. A többi tartományban pedig azért utasították el a törpepárt listájának nyilvántartásba vételét, mert nem sikerült összegyűjtenie a kellő számú támogató aláírást. Pauli fellebbezett a Szövetségi Választási Bizottsághoz, amely a múlt héten egyhangúan elutasította a kérelmeit.

A járási elöljáróként tevékenykedő Pauli 2006-ban vált ismertté, amikor azzal vádolta meg Edmund Stoiber korábbi CSU-elnököt és bajor kormányfőt, hogy nyomoztatott a magánélete után, majd nyíltan visszavonulásra szólította fel a tartományt 11 éven át vezető politikust. 2007-ben elindult a CSU elnöki székéért, de csak 2,5 százalékot kapott. 2008-ban alapította meg saját pártját, amely 7,3 százalékos eredménnyel bekerült a tartományi parlamentbe. Magasabb szintre azonban nem tudott eljutni, az idei európai parlamenti választáson csak 1,7 százalékot szerzett.